Românii care se întorc din străinătate pot beneficia de îngrijire medicală de bază și fără să plătească taxe

Sursa foto: Arhiva EvZ

Românii care au lucrat în străinătate pot beneficia de asigurare de la CNAS, chiar dacă nu au cotizat din salariul din țară. Care este procedura prin care cei care se întorc în țară își pot face asigurare medicală.

Românii care revin în țară, după ce au lucrat în străinătate, pot beneficia de pachete medicale gratuite chiar dacă nu au plătit contribuții către stat și nu au cotizat din salariul din țară, dar doar la nivel de bază și regim de urgență.

„Persoanele neasigurate pot beneficia de un pachet minim de servicii medicale, medicamente și materiale sanitare pentru urgențe medicale și chirurgicale, boli endemice sau cu potențial endemic, monitorizarea sarcinii și a nașterii, servicii de planificare, familială și terapii preventive și curative, asistență medicală, primară, ambulatorii de specialitate pentru specialități clinice, ambulatorii de stomatologie, asistență medicală spitalicească”, se arată în Ghidul de reîntoarcere în țară.

Ce cuprinde asistența medicală de urgență oferită românilor care vin din străinătate

De asemenea, românii pot beneficia de asistență medicală de urgență, care cuprinde consultațiile medicale de urgență la domiciliu și transportul medical fără asistență. Mai mult, centrele de permanență, spitalele de urgență și unitățile de primire a urgențelor oferă servicii medicale.

Pentru a beneficia de asigurare medicală, pe lângă pachetele gratuite oferite de CNAS, este nevoie să plătiți 10% din salariu către CNAS.

„Angajații contribuie cu 10% la asigurarea de sănătate. Angajatorul dumneavoastră va deduce și va trimite contribuția dumneavoastră la CNAS. Dacă sunteți pensionar, dacă primiți indemnizație de șomaj sau asistență socială, sunteți asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate fără a plăti această contribuție”, se mai arată în ghid.

Potrivit Departamentului Românilor de Pretutindeni, cel puțin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării. De asemenea, aproape un sfert din totalul rezidenților străini din Italia sunt români, iar în Spania, românii sunt cea mai mare minoritate. În Marea Britanie, românii au depășit un milion de rezidenți, iar în Germania, numărul se apropie de 800 de mii. Totodată, după români, cei mai mulți străini stabiliți în Italia sunt albanezii, urmați de marocani și de chinezi.