Romanii care lucreaza "la negru" in Italia isi pot denunta patronii
- Adam Popescu
- 22 ianuarie 2007, 17:37
Romanii care lucreaza in Italia, fara forme legale, au dreptul sa denunte angajatorii, autoritatile italiene fiind hotarate ca, in cateve luni, sa elimine munca la negru si conditiile de munca necorespunzatoare, a declarat astazi, la Bucuresti unul dintre ministrii regionali, Oscar De Bona.
Directia Migrari din Veneto Lavoro, in colaborare cu Ambasada Italiei la Bucuresti si Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) din Romania au organizat astazi un seminar, avand ca tema "Dinamicile migratorii si parcursurile de participare a migrantilor", in care a fost prezentata experienta italiana in gestionarea participarii civile a emigrantilor.
"Suntem onorati sa prezentam autoritatilor romane legea referitoare la italienii care se gasesc in lume si asta pentru ca Guvernul roman sa poata elabora o lege asemanatoare care sa-i priveasca pe romanii care se gasesc in diferite tari din lume. Am reusit sa avem mai multe intalniri in care am putut sa dezbatem aceasta lege si sa ne prezentam propria experienta referitoare la aceasta lege, adoptata cu circa 37 de ani in urma si care a fost modificata in timp pentru a raspunde nevoilor actuale ale emigrantilor", a declarat ministrul regional italian.
El a precizat ca in regiunea Veneto se afla o importanta comunitate de romani, cea mai mare din Italia, la sfarsitul anului trecut numarul lor ajungand la 60.000, cei mai multi lucrand in constructii, in ingrijirea batranilor sau ca asistenti medicali. De asemenea, De Bona a precizat ca circa 4.000 de romani din regiune au reusit sa aiba mici afaceri.
"Dupa parerea noastra, mai bine de 80 la suta dintre muncitorii romani au, teoretic, dreptul sa munceasca in Italia si pentru acest lucru nu trebuie sa aiba decat carte de identitate, insa exista unele restrictii, pentru un an de zile, pentru unele categorii", a declarat ambasadorul Italiei la Bucuresti, Daniele Mancini, precizand totodata ca autoritatile italiene si cele romane au discutat tot mai mult despre problema legalitatii.
"Ilegalitatea creeaza nesiguranta si da nastere unor situatii neplacute. Autoritatile italiene fac tot posibilul pentru a se ajunge la asigurarea legalitatii. Un cetatean roman care este rezident in Italia are absolut toate drepturile pe care le are un cetatean italian, deci n-ar mai fi niciun motiv pentru ilegalitate. Acei angajatori italieni care nu respecta legea vor fi urmariti si pedepsiti", a declarat diplomatul italian.
De aceeasi parere este si Oscar de Bona care a precizat ca n-ar mai exista motive pentru ca cetatenii romani sa mai lucreze in Italia ilegal. "Daca un intreprinzator italian nu respecta legea, cetateanul roman are dreptul sa-l denunte.Odata intrati in UE, nu ar mai exista motive ca in Italia sa vina persoane care sa fie in afara legii.", a declarat ministrul italian, exprimandu-si convingerea ca situatiile de ilegalitate vor disparea in catve luni de zile.
Potrivit ambasadorului italian, au liber acces pe piata muncii din Italia, muncitorii din constructii, mecanicii, muncitorii agricoli si cei care se angajeaza pe perioada determinata, cei care acorda asistenta si ingrijire la domiciliu, asistentii medicali si toate celelalte categorii de persoane care au studii superioare.
Cei mai multi romani care muncesc in Italia activeaza in domeniul constructiilor, insa, potrivit ministrului Gheorghe Barbu, autoritatile romane nu au o evidenta in acest sens.
El a precizat ca principala problema este ca cetatenii romani sunt liberi pe o piata unde exista deschidere si unde pot sa-si gaseasca un loc de munca, astfel ca un rol foarte importnat revine angajatorilor care trebuie sa se adapteze noilor conditii in care se gaseste Romania acum si sa gaseasca stimulente pentru ca lucratorii sa ramana in tara sau sa se intoarca pentru castiguri comparabile macar cu cele pe care le pot gasi in alte state.