Persoanele care lucrează într-un stat vecin şi revin acasă ar putea beneficia de benzi speciale de trecere la graniţă

Persoanele care lucrează într-un stat vecin şi revin acasă ar putea beneficia de benzi speciale de trecere la graniţă Un ucrainean a fost prins de polițiștii de frontieră din Maramureș. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Guvernul României a aprobat un proiect privind modificarea unei ordonanțe de guvern, care va permite circulația mai rapidă între localitățile de graniță dintre România și țările vecine.

Guvernul a aprobat proiectul care se referă la modificarea Legii 209/2020, privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri.

Măsura are scopul scurtării perioadei de deplasare a acestor persoane, spre locul de muncă, și respectiv spre domiciliu.

Cine poate folosi aceste benzi speciale de circulație

Guvernul României a anunțat care sunt principalele modificări aduse Legii 209/2020, precum și cine sunt persoanele care vor avea dreptul de a circula pe aceste benzi speciale de circulație.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Persoanele care își exercită activitatea profesională pe teritoriul unui stat vecin, altul decât cel de domiciliu/reședință/rezidență, în baza unui contract de muncă valabil, încheiat pe durată nedeterminată sau pe durată determinată”, se arată în proiectul aprobat de Guvern.

De asemenea, pe aceste benzi dedicate vor mai avea dreptul să circule și ”persoanele care revin periodic, zilnic sau cel puțin săptămânal, în statul de domiciliu/reședință/rezidență”.

Guvernul României a mai decis că toate aceste persoane vor primi certificate privind încadrarea în muncă ca și lucrătorilor frontalieri. Aceste certificate vor fi folosite pentru trecerea rapidă a frontierei de stat.

Ministerul de Interne trebuie să se organizeze repede

Poliția de Frontieră din Română are obligația să deschidă benzi speciale de trecere dedicate lucrătorilor frontalieri care posedă certificatul privind încadrarea în muncă.

În plus, cei de la Ministerul de Interne trebuie să găsească resursa umană care să lucreze în aceste locuri, pe unde frontiera de stat va fi trecută în ritm alert, în condiții speciale.

”Asigurarea de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, cu personal de specialitate, echipamente specifice de control şi infrastructura de comunicații şi informatică în vederea operaționalizării benzilor speciale din punctele de trecere a frontierei, inclusiv cu sprijinul administratorilor acestora, dacă este cazul”, se mai arată în proiectul adoptat de Guvern, și care a fost publicat pe site-ul acestei instituții.