Noi indicatoare în localitățile de la frontieră, pentru evitarea unor facturi de telefonie uriașe

Noi indicatoare în localitățile de la frontieră, pentru evitarea unor facturi de telefonie uriașe Sursa foto: Arhiva EVZ

Indicatoarele vor fi montate în localitățile de la granițele României pentru ca oamenii să știe că telefonul lor se poate conecta automat la o rețea internațională. Românii se pot trezi astfel cu facturi uriașe, deși nu au ieșit din țară.

Un nou proiect legislativ prevede montarea de indicatoare în localitățile aflate la granițele României care să îi avertizeze pe oameni că există riscul de „roaming involuntar“. Mai exact, telefonul se poate conecta la rețelele mobile internaționale, iar românii se pot trezi cu facturi mult mai mari, în special dacă utilizează serviciile de internet. Se ajunge în această situție dacă telefonul este setat să își caute automat o rețea.

„Dispozitivul mobil se conectează automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal, chiar dacă aceasta aparține unui operator dintr-o țară vecină”, explică deputatul Cosmin Șandru, inițiatorul proiectului de lege.

Tarife mai mari

Potrivit actului normativ, dacă în cazul țărilor vecine membre ale Spațiului Economic European (SEE), tarifele sunt similare cu cele din țară, în cazul statelor non-SEE costurile pentru utilizarea serviciilor de comunicații mobile, în special a internetului, sunt mult mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Persoanele aflate în tranzit sunt cele mai vulnerabile, pentru că nu dețin informații complete despre riscul de roaming involuntar în localitățile din proximitatea granițelor”, a mai spus deputatul.

Panouri de avertizare

Pentru alimina acest risc trebuie să setați manual rețeaua de telefonie mobilă. Mulți oameni nu fac acest lucru, deoarece nu știu că telefonul se poate conecta la un operator internațional. De aceea, se propune ca în zonele de graniță să fie montate indicatoare de avertizare.

„Se vor amplasa indicatoare cu rolul de a atenționa utilizatorii care urmează să tranziteze o localitate în care există risc de roaming involuntar din țările vecine. Administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza acestor localități vor avea obligația să instaleze, la cel mult 50 de metri distanță față de fiecare intrare în unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat riscul de roaming involuntar, un indicator, pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toți participanții la trafic, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Indicatoarele vor conține în mod obligatoriu textul «Atenție! Risc de roaming involuntar!». De asemenea, culoarea indicatorului va fi albă, iar textul va fi scris cu majuscule, de culoare neagră“, se arată în proiectul de act normativ. Acesta se află în dezbatere publică până în 23 ianuarie, după care urmează să fie votat în Parlament, potrivit jurnalul.ro.