Românii care au nevoie de transplant pulmonar, lăsați de autorități în ghearele morții
- Dana Lascu
- 22 martie 2017, 00:00
În timp ce ministrul Sănătății se plânge că AKH Viena nu l-a „anunțat ofi cial” că oprește intervențiile pentru români, Narcis Copcă, șeful Spitalului Sf. Maria, unde urma să se deschidă primul centru de transplant pulmonar din țară, operează la Hanovra pacienți germani, dacă în țară tot nu e lăsat
Anul trecut, exact pe 21 martie, „Evenimentul zilei” pornea o amplă campanie, care a durat mai multe luni, legată de neregulile din transplantul pulmonar. În urma ei, în toamnă, statul român și Eurotransplant au căzut „la pace”, iar bolnavii noștri au fost din nou primiți la AKH Viena. Partea română a prelevat organe și le-a trimis în rețeaua Eurotransplant, iar pacienții noștri erau acceptați când li se găsea donator compatibil. Ultimul român, care respiră acum cu plămâni noi, a fost operat la începutul acestei luni. Însă, de săptămâna trecută, AKH refuză din nou românii.
„Au oprit pentru că a scăzut capacitatea”
Ministrul Sănătății, dr. Florian Bodog a anunțat, ieri, că „am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena, pe email, nu oficial, care m-a anunțat că, din cauza scăderii capacității centrului, pacienții din România nu vor mai fi primiți. Urmează să avem o întâlnire cu toți specialiștii și cu reprezentanții Agenției Naționale de Transplant (ANT, n.r.) pe această temă”, a explicat el.
Ministrul este revoltat de decizia AKH Viena. „Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunțe unilateral acest protocol, practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant. Am avut o discuție cu președintele ANT, care mi-a spus că a făcut un demers către Eurotransplant ca să avem un răspuns oficial. În același timp, noi suntem în contact și cu celelalte centre care fac transplant din Praga și Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânșii”, a adăugat Bodog.
70 de români au nevoie de plămâni noi!
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a explicat, pentru EVZ, că „din informațiile noastre, peste 70 de români au indicație de transplant pulmonar. Unii, și de plămâni și de inimă în același timp. Dintre ei, cinci – cred – au deja banii primiți de la statul român ca să se opereze la Viena, restul sunt în diverse stadii cu aprobarea dosarelor”.
Narcis Copcă: „Avem patru transplanturi reușite în ultima săptămână! Salvăm pacienți nemți, la Hanovra!”
Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, împreună cu alți trei colegi, supervizați de renumitul chirurg Igor Tudorache, operează cu succes în Germania, la clinica din Hanovra. Și asta în contextul în care Eurotransplant a blocat din nou accesul pacienților români la AKH Viena, unitatea medicală unde erau operați de obicei, pe bani grei, românii dependenți de plămâni noi. Mai mult, imaginii generale, dramatice în esența ei, i se adaugă și refuzul ministrului Sănătății, Florian Bodog, de a autoriza punerea în funcțiune a singurului centru de transplant pulmonar din România, acreditat în incinta Spitalului Sfânta Maria din București, spital condus de chirurgul Narcis Copcă.
De remarcat că, aflată la mâna austriecilor sau suferind din cauza indeciziei autorităților noastre de a-și asuma un program coerent de transplant de plămâni, România își exportă valorile în Occident. Dovadă stau mărturiile lui Narcis Copcă, care, sunat pentru a comenta ultimele vești legate de situația precară a transplantului, ne-a declarat, în grabă: „Sunt pe aeroport, mă pregătesc de îmbarcare, plec din Hanovra. Ce opinie am în legătură cu demersul austriecilor? Nu știu, întrebați-l pe ministrul Bodog! Ce treabă am eu cu Viena lor? Eu, împreună cu alți patru medici români, am transplantat nemți. Anestezistele Popa și Constantin și chirurgii Tudorache, Stroescu și Copcă au reușit patru transplanturi de plămâni în ultima săptămână. Patru din patru! La Hanovra, bineînțeles! Fiecare operațiune de transplantare a durat două ore”.