Românii cad victime unor noi metode de înșelătorie. Escrocii promit mari sume de bani într-un timp scurt

Românii cad victime unor noi metode de înșelătorie. Escrocii promit mari sume de bani într-un timp scurtEscroci / Sursa foto: arhiva EVZ

O avertizare făcută de Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția unor noi metode de înșelătorie care fac victime în rândul românilor. Mare atenția la mesajele de pe platformele sociale și SMS-uri.

Activitatea escrocilor online a ajuns să se folosească de două domenii: cel al pieței muncii și cel al investițiilor financiare cu un câștig important într-o perioadă scurtă de timp. Un mesaj transmis pe Facebook de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra pericolului „țepelor” care se dau în această perioadă.

Noi metode prin care escrocii încearcă să câștige bani de pe urma victimelor

Escrocii se folosesc de aplicațiile de messagerie sau de SMS-uri pentru a-și lansa înșelăciunile. Unii utilizatori din România au început să primească mesaje de tipul: „Bună, ați fost selectat pentru un job part-time/full-time. mai mult de 900 de zile. acceptă acest post vacant.

Unii utilizatori din România au început să primească mesaje de tipul: „Bună, ați fost selectat pentru un job part-time/full-time. mai mult de 900 de zile. acceptă acest post vacant”.

Mesajul primit are și un link care, odată accesat, redirecționează utilizatorul către aplicația de mesagerie WhatsApp și deschide o conversație cu infractorii cibernetici din spatele acelui contact, spun cei de la DNSC.

În urma conversației avute, aflăm că putem câștiga bani rapid prin obținerea de comisioane din ‘unele comenzi virtuale’ menite să ‘crească datele de vânzări’ ale unor comercianți cunoscuți la nivel internațional.”

La bază stă un sistem piramidal de câștig

„Potențiala victimă este invitată apoi să-și facă un cont pe un site, unde trebuie să furnizeze date cu caracter personal, apoi este redirecționată către un canal de #Telegram, unde i explică pas cu pas ce trebuie să facă. Canalul de Telegram are deja un număr impresionant de urmăritori (aproape 50.000)”, arată DNSC.

În cele din urmă, din conversațiile existente pe acest canal de Telegram ‘iGOGO’ se observă promovarea unui sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți', la care se adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar de date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori.

Specialiștii recomandă utilizatorilor să evite accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase și să evite furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.