Românii au în casă peste 40 de milioane de încărcătoare de telefon ieşite din uz. Acestea pot deveni periculoase dacă nu sunt reciclate
- Andrei Narița
- 15 septembrie 2022, 21:59
Încărcătoarele nefolosite au în compoziție elemente periculoase pentru sănătatea oamenilor, dar și resurse importante ce pot fi reciclate pentru producția de noi echipamente.
Asociația RESPO DEEE a anunțat că în casele românilor se află peste 40 de milioane de încărcătoare de telefon, care nu mai sunt utilizate. Prin ieșirea din uz, acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice. Acestea trebuie colectate și oferite spre reciclare pentru susținea mediului înconjurător și a economiei circulare.
Pe lângă încărcătoarele de telefon se adaugă și aproape 22 de milioane de telefoane mobile vechi ce sunt păstrate în sertare. ”În ultimii 30 de ani, piaţa comunicaţiilor mobile s-a dezvoltat într-un ritm alert în România. Consumatorii au achiziţionat şi schimbat un număr considerabil de telefoane mobile, precum şi încărcătoare noi, atunci când cele anterioare s-au defectat”, a declarat Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.
Doar în Europa, anulat sunt livrate jumătate de miliard de încărcătoare, acestea generând între 11 mii și 13 mii de tone de deșeuri. La nivel mondial, 51 de mii de tone provin anual de la încărcătoarele de telefon vechi. De asemenea, Agenția de Protecție a Mediului a anunțat că doar 15% din deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt reciclate, restul fiind aruncate la gropile de gunoi. Mai mult, potrivit Global Waste Monitor, anul trecut s-au înregistrat 57,4 milioane de tone de deșeuri de echipamente electronice și electrice.
La nivel global există peste 5,2 miliarde de utilizatori de smarphone-uri
Comisia Europeană a anunțat că din 2024, toate echipamentele electronice vor fi echipate cu un port unic de încărcare, de tip USB-C. Cu toate acestea, pentru laptopuri, termenul de implementare este 2026.
”Până acum nu a existat o reglementare unitară a încărcătoarelor pentru telefoanele mobile, astfel încât fiecare device venea cu propriul său tip de încărcător. Mai mult, modele diferite ale aceluiaşi producător necesitau tipuri diferite de încărcătoare, iar mufele folosite erau de diverse tipuri. Prin urmare, oamenii au cumpărat din ce în ce mai multe astfel de produse, inclusiv pentru maşină sau pentru a avea unele de rezervă”, a mai spus Pocol.
Mai mult, președintele Asociației RESPO DEEE a afirmat că doar prin reciclare, resursele din încărcătoare și telefoane vor putea fi folosite pentru noi surse de materiale. „(...) Protejăm natura şi ajutăm şi economia circulară dacă avem un comportament responsabil. Un factor al încetinirii economiei la nivel mondial îl reprezintă şi lipsa unei cantităţi suficiente de astfel de materiale, pe care le putem recupera prin reciclarea DEEE-urilor”, a conchis Cristian Pocol.
Asociația Respo DEEE a fost înființată în 2019 și se dedică colectării și reciclării de echipamente electronice și electrice, scrie respo.ro.