Românii au de scos mai mulți bani din buzunar: Cât va costa asigurarea la CASS în 2022

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Odată cu creșterea salariului minim brut pe economie, se majorează și valoarea CASS pentru cei care plătesc voluntar contribuția. Cu alte cuvinte, crește suma pe care trebuie să o plătească persoanele care nu ar venituri, însă vor să se asigure anual la sănătate. Codul fiscal stabilește că această categorie de români are de plătit echivalentul a 10% din șase salarii minime brute.

Salariul minim brut pe economie va crește de la data de 1 ianuarie 2022, însă odată cu acesta se majorează și suma ce trebuie plătită pentru persoanele care vor să se asigure la sănătate, însă nu au venituri.

Crește valoarea CASS pentru românii fără venituri

Cetățenii care nu au venituri, însă doresc să fie asigurați la sistemul sanitar public pentru o perioadă de un an de zile trebuie să depună o declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Codul fiscal stabilește că asigurarea intră în vigoare în momentul depunerii declarației, însă este, de asemenea, obligatorie, încheierea unui contract de asigurare la Casa de Sănătate.

Persoanele din această categorie, care vor să se asigure la sănătate, trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar. Astfel, potrivit Codului fiscal, acestea trebuie să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute, potrivit avocatnet.ro.

În contextul în care de la 1 ianuarie 2022 va avea loc majorarea salariului minim brut pe economie, este vorba despre plata unui procent de 10% din suma de 15.300 lei (2.550 x 6), adică 1.530 de lei. Valoarea CASS pentru anul 2022 este de 1.380 de lei.

Majorarea salariului minim nici nu se va resimți

Hotărârea Guvernului prin care se stabilește majorarea salariului minim brut pe economie a fost publicată pe 9 octombrie în Monitorul Oficial. Salariul minim va crește cu suma de 250 lei. Astfel, începând cu luna ianuarie a anului 2022, salariul minim se va majora de la suma de 2.300 de lei la suma de 2.550 de lei.

Creșterea salariului minim pe economie este, însă, anulată de inflația care a atins un procent de 6,3%, precum și de scumpirile anunțate de autorități. La finalul anului 2021, specialiștii spun că rata inflației va atinge un nivel record, de 7%. Românii s-ar putea confrunta astfel cu situații financiare precare.

„Sunt foarte multe discuţii în companii în acest moment pentru stabilirea bugetului pentru anul următor. Cei din multinaţionale au dat la grup informaţia despre inflaţia din România şi despre nivelul cu care va creşte anul viitor salariul minim pe economie, pentru că această creştere cu 10% a salariului minim impactează toate benzile salariale. Însă nu cred, cu toate eforturile de bugetare, că firmele vor acorda o creştere salarială medie de peste 6,5%, deci inflaţia va fi mai mare decât creşterile salariale de la privat”, a explicat Alina Popescu, talent information solution leader SEE Europe în cadrul companiei Mercer Marsh Benefits care realizează anual studii salariale.