Majorarea salariului nici nu se va resimți. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de 10 ani! Românii de rând vor muri de foame

Majorarea salariului nici nu se va resimți. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de 10 ani! Românii de rând vor muri de foameSalariu sursă foto: arhivă EvZ

Lovitură puternică pentru românii de rând! Deși Guvernul a promis majorarea salariului minim pe economie începând cu data de 1 ianuarie 2022, creșterea nici nu se va resimți. Un astfel de scenariu nu a mai avut loc în ultimii zece ani de zile în România, spun specialiștii. Inflația care a atins un nou record se suprapune cu scumpiri infernale, mai ales în ceea ce privește serviciile de termoficare.

Crește salariul minim de la 1 ianuarie 2022

Hotărârea Guvernului prin care se stabilește majorarea salariului minim brut pe economie a fost publicată pe 9 octombrie în Monitorul Oficial. Salariul minim va crește cu suma de 250 lei. Astfel, începând cu luna ianuarie a anului 2022, salariul minim se va majora de la suma de 2.300 de lei la suma de 2.550 de lei.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră”, se arată în documentul citat.

Câți români vor beneficia de majorări

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus despre această creștere a salariului minim că formula „nu este inventată de noi, este o formulă predictibilă în baza căreia vor putea beneficia aproximativ 1 milion 970 mii de oameni, care în momentul de față se află cu venituri până la acest plafon, ceea ce înseamnă 34,7% numărul total de salariați activi.”

„Această majorare presupune un impact financiar consistent, de aproximativ 1, 8 miliarde de lei. Majorarea pe net este de 10% și este ancorată în creșterea salariului minim, creșterea ratei inflației, creșterea reală a productivității pe persoană ocupată și am luat un procent de 90% din creșterea salariului mediu în loc de 50% cum era până acum sau 75% cât a mai fost într-o variantă, creștere care se stabilește ca procent în funcție de creșterea economică”, a mai transmis ministrul Raluca Turcan.

Cum se anulează creșterea salariului minim pe economie

Majorarea salariului minim pe economie este, însă, anulată de inflația care a atins un procent de 6,3%, precum și de scumpirile anunțate de autorități. La finalul anului 2021, specialiștii spun că rata inflației va atinge un nivel record, de 7%. Românii s-ar putea confrunta astfel cu situații financiare precare.

„Sunt foarte multe discuţii în companii în acest moment pentru stabilirea bugetului pentru anul următor. Cei din multinaţionale au dat la grup informaţia despre inflaţia din România şi despre nivelul cu care va creşte anul viitor salariul minim pe economie, pentru că această creştere cu 10% a salariului minim impactează toate benzile salariale. Însă nu cred, cu toate eforturile de bugetare, că firmele vor acorda o creştere salarială medie de peste 6,5%, deci inflaţia va fi mai mare decât creşterile salariale de la privat”, a explicat Alina Popescu, talent information solution leader SEE Europe în cadrul companiei Mercer Marsh Benefits care realizează anual studii salariale, potrivit impact.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News