Românii, ameninţaţi de criza medicamentelor din import

Românii, ameninţaţi de criza medicamentelor din import

Distribuitorii şi importatorii de medicamente au sistat importurile pentru că Ministerul Sănătăţii nu a recalculat preţul la aceste produse în funcţie de noile rate de schimb valutar.

Această decizie este valabilă pentru jumătate din medicamentele de pe piaţă, susţin reprezentanţii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM). Importatorii afirmă că au cumpărat medicamente la cursul de 3,8 lei/euro şi le vând la 3,3 lei/euro. „Am sistat deja importurile în euro, iar medicamentele aflate în stocuri nu le vindem sub preţul pieţei. În şase luni de depreciere a leului nu s-a mai recalculat niciun preţ, deşi legislaţia spune că preţul medicamentelor se ajustează trimestrial în funcţie de cursul de schimb“, a declarat Ileana Niculescu, vicepreşedinte ADIM. Specialiştii spun că diabeticii, bolnavii de cancer şi cei cu transplant vor avea cel mai mult de suferit, fiindcă au nevoie de medicamente de import foarte scumpe. Importatorii şi distribuitorii de medicamente susţin că au solicitat schimbarea preţului din luna decembrie.

„Am trimis cereri şi în decembrie, şi în ianuarie, dar ministrul nu le-a luat în seamă. Avem deja pierderi de 50 de milioane de euro“, afirmă Viorel Vasile, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR). Într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii a transmis că „importatorii au rezerve pentru a suporta deprecierile temporare ale cursului de schimb“.

Ne puteți urmări și pe Google News