România, victorie de milioane. A câștigat litigiul cu Alpiq AG

Hidroelectrica.Sursa foto: EVZ

Statul român a obținut câștig de cauză într-un dosar de arbitraj, la Washinghton, cu miză de aproape jumătate de miliard de dolari. Litigiul a fost deschis de grupul elvețian Alpiq, în anul 2014, după ce statul român i-a reziliat mai multe contracte de vânzare de energie ieftină, produsă de Hidroelectrica.

Ministerul Energiei a câștigat definitiv litigiul cu grupul Alpiq AG, judecat în procedură de arbitraj la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington. Disputa datează din anul 2014 și a avut la bază măsura de reziliere a contractelor de furnizare a energiei electrice, produsă de Hidroelectrica, către două subsidiare românești ale elvețienilor.

„ICSID a emis decizia de respingere a acțiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveția împotriva statului român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei. Prin această soluție definitivă, a fost menținută hotărârea prin care pretențiile Alpiq au fost respinse în totalitate, considerându-se nefondată solicitarea de a primi despăgubiri în valoare de circa 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie ale traderilor cu Hidroelectrica”, a declarat ministrul Energiei Sebastian Burduja.

Potrivit spuselor sale, în urma deciziei de la Washington, statul român a evitat plata unor despăgubiri în valoare de cîteva sute de milioane de euro, în acest litigiu.

„Statul român primește cheltuielile de judecată și evită plata a sute de milioane de euro ca despăgubiri. Așa se întâmplă când ne apărăm bine și profesionist. Hotărârea definitivă a tribunalului arbitral internațional de la Washington aduce României o binemeritată victorie la peste opt ani de la startul procedurii arbitrale. Mulțumesc echipelor de avocați de la Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și Tănăsescu Gavrilă & Asociații pentru suportul juridic acordat pe parcursul acestui proces arbitral complex. Felicitări pentru rezultat!″, a mai spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, conform Profit.ro.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat o victorie a statului român într-un dosar de arbitraj, la WashinghtonSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Contracte în pierdere pentru Hidroelectrica

Alpiq AG, care între timp s-a și retras din România, a solicitat arbitrajul ICSID, reclamând că administratorul judiciar al Hidroelectrica, pe atunci în insolvență, a decis rezilierea unilaterală a contractelor pe termen lung de cumpărare de energie electrică. Este vorba despre două acorduri cu Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries.

Alpiq AG a acuzat că în urma rezilierii contractelor, statul român ar fi încălcat acordul cu privire la promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor semnat de România și Elveția în 1993. De asemenea, a mai susținut grupul elvețian, ar fi fost încălcat și Tratatul privind Carta Energiei, ratificat de România în 1997.

Hidroelectrica a cerut prima oară intrarea în insolvență în iunie 2012, iar ulterior, în august, administratorul judiciar a reziliat mai multe contracte de vânzare de energie pe termen lung semnate cu firme de trading, dar și cu clienți industriali. Aceste angajamente erau considerate păguboase pentru statul român, prețul fiind sub cel al pieței.

Printre contractele reziliate au fost și cele cu Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries, valabile până în 2018 la preț fix de vânzare, indiferent de evoluția cotațiilor pe piață. Prin prisma cantităților de energie contractate, Alpiq era, prin cele două subsidiare locale, al doilea client ca importanță al Hidroelectrica, după Alro Slatina, după cum relatează sursa citată mai sus.