Decizie de ultim moment! De ce ne era frică, nu am scăpat

BREAKING NEWS, GUVERN, ILUSTRATIE

România va trebui să primească mai multe grupuri de migranți din Malta. Guvernul maltez a declarat că vor fi relocați mai mulți solicitanți de azil, până la sfârșitul anului.

Conform acordului de împărțire a sarcinilor încheiat prin intermediul Comisiei Europene, România va primi grupuri de migranți din Malta. E cunoscută reticența românilor când vine vorba de primirea migranților.

În ultimele zile au fost organizate  două exerciții care implică mutarea migranților ilegali în alte state membre. Potrivit declaratiilor emis de guvernul maltez, două grupuri de migranți au fost transferate în Finlanda și România.

Se pare că aceste grupuri,  care includeau mai multe femei și copii, au plecat cu zboruri separate către cele două țări. Luna trecută, 81 de solicitanți de azil au fost transferați din Malta în Germania, într-un zbor organizat, în cadrul programului de reinstalare al Uniunii Europene (UE).

Malta a acceptat să debarce peste 400 de migranți

Peste 400 de migranți, de pe nave turistice ancorate în afara apelor teritoriale ale țării, au fost debarcați de către guvernul maltez în așteptarea unei soluții la nivel european. Malta și-a închis porturile solicitanților de azil în aprilie din cauza pandemiei COVID-19 și a declarat că UE  nu poate efectua salvări pe mare. Cu toate acestea, a continuat să își respecte obligația internațională de a salva oamenii aflați în dificultate pe mare.

Pactul Comisiei Europene

Pe 23 septembrie, Comisia Europeană a prezentat un nou Pact privind migrația și azilul, care stabilește o „abordare mai corectă și mai europeană” pentru gestionarea migrației și a azilului. Acesta își propune să pună în aplicare o politică cuprinzătoare și durabilă, oferind un răspuns uman și eficient pe termen lung la provocările actuale ale migrației ilegale, prin dezvoltarea de căi de migrație legală, o mai bună integrare a refugiaților și a altor nou-veniți și aprofundarea parteneriatelor migraționale cu țările de origine și tranzit pentru folos reciproc.

Guvernul maltez a declarat că, până la sfârșitul anului, vor fi relocați mai mulți solicitanți de azil în alte state membre ale UE. Pregătirile privind mutarea migranților au implicat, de asemenea, asistența Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) și a Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO). Proiectul de relocare este cofinanțat de asistența de urgență a UE în cadrul Fondului pentru azil, migrație și integrare (AMIF)