România va avea sistem de sateliți din 2022

România va avea sistem de sateliți din 2022

România vrea să aibă sateliţi proprii de comunicaţii. Programul definit drept strategic de Ministerul Apărării Naţionale va servi instituţiilor care au în atribuţii siguranţa statului român.

Necesitatea acestui program este cu atât mai mare, cu cât ţara noastră are trupe trimise peste hotare, în teatre de operaţii, iar legătura cu acestea se face pe baza unor sisteme satelitare închiriate de la alte state.

În ultimii nouă ani România a plătit 7,5 milioane de euro pentru închirierea şi asigurarea acestor sisteme satelitare, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Noul ministru al Apărării, Gabriel Leş, a avut în acest sens o întrevedere cu președintele Agenţiei Spaţiale Române, Marius-Ioan Piso, și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene, arată aceeaşi sursă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în prezent a fost adoptată o decizie a CSAT pentru demararea programului şi a fost încheiat un protocol de colaborare între Ministerul Apărării Naţionale și Agenția Spațială Română. În plus, a fost pusă la punct documentaţia tehnică, a fost elaborată matricea tehnică.

În prealabil vor fi derulate procedurile de achiziţie, apoi lansare, testare, acceptanţă, operaţionalizare şi exploatare a sistemului

Conform termenului de aplicare a programului, România ar putea să aibă un satelit pe orbită în anul 2022. Durata de viaţă a unui asemenea satelit GEO este de 15 ani.

„Costurile necesare realizării primei etape a programului (legate de construcția și lansarea satelitului GEO, construcția centrelor de sol necesare telemetriei şi distribuirii serviciilor de telecomunicații), precum și cele presupuse de etapele ulterioare de dezvoltare vor fi estimate după elaborarea cerințelor operaționale comune și a documentației tehnice”, arată comunicatul Ministerului Apărării Naţionale.

Nu în ultimul rând, se contează foarte mult pe implicarea industriei naţionale în producerea componentelor sistemului satelitar, mai arată autorităţile.