România-Turcia. Ce se schimbă la regimul vizelor

România-Turcia. Ce se schimbă la regimul vizelorTurcia. Sursa foto: Wikipedia

Guvernul României a aprobat marţi, printr-o hotărâre, „denunţarea unor dispoziţii convenţionale bilaterale privind călătoriile reciproce ale cetăţenilor României şi Republicii Turcia” și începerea unor noi runde de negocieri bilaterale cu Republica Turcia în legătură cu regimul de vize , arată un comunicat al Guvernului României.

Sunt vizate articole care prevedeau scutiri de vize

Executivul României a decis începerea acestor negocieri pentru a încheiea un nou acord care are la bază acquis-ul Schengen în materie de vize, acquis Schengen, pe care România îl aplică în integralitate începând cu data de 31 martie 2024. Pentru aceasta România a denunţat parţial Acordul existent între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind călătoriile reciproce ale cetăţenilor lor, semnat la Bucureşti la 17 februarie 2004, astfel cum a fost modificat de două Protocoale semnate între cele două guverne, la Bucureşti, la 25 octombrie 2007, respectiv, la Ankara, la 19 septembrie 2013.

„Au fost denunţate articolele care prevedeau scutiri de viză pentru cetăţenii celor două state. Acestea se refereau, de exemplu, la deţinătorii de paşapoarte diplomatice, de serviciu sau speciale, la angajaţi ai companiilor din cele două state, care muncesc în transportul aerian, maritim, feroviar sau transport rutier, de mărfuri sau persoane. De asemenea, oameni de afaceri sau reprezentanţi ai companiilor comerciale”, arată comunicatul de presă al Guvernului.

Nu va fi afectată executarea restului dispoziţiilor

Tot în acest context comunicatul Guvernului anunță și faptul că a fost denunţată şi Convenţia între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind condiţiile speciale de călătorie aplicabile cetăţenilor celor două state, conducători de mijloace de transport, precum şi cetăţenilor turci, posesori de vize Schengen valabile, încheiată prin note verbale apostilate la Bucureşti la 15 iunie 2004 şi 18 iunie 2004.

Denunţarea parţială Acordului nu va afecta executarea restului dispoziţiilor, mai spune sursa citată.

În prezent, în UE se aplică un regim de scutire de viză în raport cu 61 de țări din afara UE, două regiuni administrative speciale ale Chinei (Hong Kong și Macao) și o autoritate teritorială care nu este recunoscută ca stat de cel puțin un stat membru al UE (Taiwan).Dintre cele 61 de țări din afara UE care beneficiază de un regim de scutire de viză, 27 au încheiat cu UE acorduri privind scutirea de vize.

Ne puteți urmări și pe Google News