Evenimentul Zilei > Politica > România trebuie să devină membru Schengen. Lucian Bode dă asigurări că suntem pregătiți
România trebuie să devină membru Schengen. Lucian Bode dă asigurări că suntem pregătiți

România trebuie să devină membru Schengen. Lucian Bode dă asigurări că suntem pregătiți

România trebuie să devină cât mai curând membru Schengen deoarece este pregătită să facă acest pas, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

România trebuie să devină cât mai curând membru Schengen.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis un mesaj, în acest sens, la reuniunea Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne. Într-o postare pe Facebook, ministrul a precizat că România trebuie să beneficieze de drepturile oricărui membru Schengen.

România trebuie să devină cât mai curând membră a spaţiului Schengen! Suntem pe deplin pregătiţi pentru acest pas. Am participat astăzi, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, la Consiliul informal Justiţie şi Afaceri Interne – Secţiunea Afaceri interne – în format videoconferinţă, organizat de Preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene. Cu această ocazie, am subliniat importanţa temelor propuse şi am salutat abordarea Preşedinţiei portugheze pentru continuarea discuţiilor”, a precizat ministrul în postare.

Ministrul Bode subliniază eforturile României

Ministrul a arătat că, în cadrul întrunirii, a subliniat importanța contribuției României la eforturile pentru gestionarea migrației ilegale.

„În acest cadru, am ţinut să subliniez importanţa contribuţiei României la eforturile comune pentru gestionarea migraţiei. prin participarea consistentă la activităţile Agenţiei FRONTEX, prin acţiunile de relocare a persoanelor aflate în nevoie de protecţie internaţională ca urmare a misiunilor de căutare şi salvare din Marea Mediterană, respectiv prin iniţierea unor documente de cooperare bilaterală cu statele aflate în prima linie în ceea ce priveşte presiunea migratorie”, a scris Bode, pe Facebook.

El a menţionat că ţara noastră nu beneficiază deocamdată de drepturile aferente unui stat membru Schengen. Aceasta deşi România a participat la toate mecanismele UE de împărţire a responsabilităţii și a îndeplinit toate obligaţiile. Ministrul a solicitat ca țara noastră să beneficieze cât mai curând de drepturile statelor membre Schengen. Măsura este necesară spune Lucian Bode, pentru a atinge un echilibru între drepturile şi obligaţiile în interiorul Uniunii Europene.

El a arătat că România a depus eforturi considerabile şi a făcut investiţii semnificative în această direcție.

„Astfel, am solicitat accelerarea discuţiilor privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, invocând totodată importanţa unei perspective realiste asupra calendarului de aderare”, a mai spus Lucian Bode.