România devine o țară a extremelor climatologice, cu secetă în regiunile din sud și precipitații intense în regiunile nordice. Iar peste toate acestea va persista canicula.
Acestea sunt concluziile cu privire la România, din raportul „Cod roșu pentru umanitate” care analizează schimbările climatice la nivel mondial. Materialul face parte dintr-o lucrare mai amplă, realizată de un grup interguvernamental de experți ONU. Acesta a fost însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane.
Astfel, în regiunea situată la nord de Carpați vor alterna perioadele de secetă mai intensă cu precipitații. În partea de sud vor fi mai puține precipitați, în special în timpul verii, iar seceta se va manifesta cu putere, aducând și deșertificarea. Peste toate acestea va domina o caniculă puternică.
„Peste ambele regiuni vom avea valuri de căldură și temperaturi ridicate”, a declarat Bogdan Antonescu, specialist în climatologie, conform Digi 24.
Cea mai amplă cercetare pe tema schimbărilor climatice
Raportul publicat de grupul interguvernamental de experți ONU este cel mai amplu care analizează schimbările climatice. Potrivit experţilor, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.
Ei lansează un avertisment cu privire la rolul comportamentului uman în raport cu încălzirea globală. La elaborarea documentului au lucrat 234 de oameni de știință, iar documentul a fost aprobat de reprezentanții a 195 de guverne.
Experții au analizat peste 14.000 de studii științifice publicate în ultimi șapte ani, iar munca lor a fost voluntară.
Raportul conține trei părți
Aceasta este prima parte a celui de-al șaselea raport privind schimbările climatice, întocmit de grup de la înființarea sa în 1988. Următoarele două părți ale raportului IPCC vor fi lansate în 2022.
Una va acoperi impactul, adaptarea și vulnerabilitatea a oamenilor, ecosistemelor, agriculturii și orașelor în raport cu problemele de mediu. Cea de-a doua va acoperi impactul economic și modalitățile de atenuare a schimbărilor climatice.
De asemenea, al șaselea raport de evaluare va culmina cu un raport de sinteză, care va combina cele trei părți și care va fi publicat în septembrie 2022, potrivit BBC News.