Editura Evenimentul si Capital

Premieră mondială în România: O statuie japoneză care a uimit experţi din lumea întreagă, expusă la Bucureşti

Autor: | | 0 Comentarii | 5597 Vizualizari

Cu câţiva ani în urmă, un grup de entuziaşti ai Fundaţiei Culturale Art Promo au decis să inițieze expoziții atipice, de nişă. Au fost închipuite, şi unele chiar realizate, expoziții interactive de mitologie românească, bienale de fotografi e, festivaluri de fi lm, dar şi o expoziţie de artă japoneză selectată din colecţii româneşti. Pentru aceasta din urmă, au cercetat o mulţime extrem de heteroclită de artefacte: stampe, mobilier, obiecte decorative din lemn şi bronz din perioada Edo. Între acestea, le-a atras atenţia o sculptură relativ modestă, deteriorată, din lemn. Sculptura reprezintă un bărbat desculț, îmbrăcat într-o simplă hakama. Statuia este o reprezentare realistă a unui personaj, care este implicat într-un act de efort maxim, cu elemente anatomice şi psihologice foarte clare.

Adăpostită într-o colecție dezor do nată a unui medic, statuia a stat ferită de ochii lumii mai mult de două generații şi se lase cu greu descifrată. În România nu există experţi de acest nivel în arta japoneză, aşa că s-a început cercetarea ştințifică pe cont propriu. În primul rând datarea cu Carbon 14 pentru situarea temporală a statuii care a estimat că lemnul datează din perioada secolelor 16-17. Culorile folosite constau din compuşi minerali, care erau obişnuiţi la începutul perioadei Edo.

Proporţiile impecabile dau certitudinea că lucrarea aparţine unui experimentat artist japonez, căci sculptura este făcută în stilul yosegi–zukuri, care a devenit uzual din timpul perioadei Kamakura. Detaliile vestimentare sunt uşor de recunoscut, fiind îmbrăcat într-o hakama neagră.

Analiza detaliilor

Un important detaliu: poartă un cordon, tasuki, în jurul umerilor, care are un nod la spate. Samuraii îl foloseau pentru a-şi suspenda mânecile în timpul luptei. Nodul ar fi putut de asemenea să fie întrebuinţat în timpul deplasărilor, caz în care figura reprezintă un ronin.

Capul personajului este înfăşurat cu o hachimachi (tenugui). Faţa sa arată determinare şi forţă. Ridurile de lângă ochiul stâng dovedesc o experienţă matură. Tensiunea se citeşte cel mai bine pe laba piciorului drept, sprijinit pe călcâi, cu degetele libere.

Sculptura trebuie să fi avut un model. Şi totuşi nu e cazul unui personaj religios, mitologic sau politic. Nici a unui orăşean, artist, meseriaş din acea perioadă, pentru că toţi aceştia erau reprezentaţi meditând aşezați, sculpturile din secolele 16- 17 având toate, prin postura subiectului, o dimensiune religioasă. Ea pare a reprezenta un personaj identificabil şi bine cunoscut la acea vreme.

Analizată de cei mai valoroşi experți din lume

Cei mai valoroşi experți din domeniu au acceptat provocarea. Domnii Asanuma Takeshi, Senior Curator of Sculpture la Kyoto National Museum, şi Miyakawa Teiichi, Deputy Chief Curator la acelaşi muzeu, au expertizat lucrarea şi au comunicat concluziile lor.

Ca impresie generală, avem părerea domnului Asanuma Takeshi: „Pare să nu fi fost făcută ca obiect de cult, ci probabil ca o figurină dintr-o anumită scenă destinată a decora carul alegoric sau palanchinul unui festival”.

Pare a fi un luptător

Matei Şerban, un renumit artist român, completează: „Nu pare o figură formală aşa cum sunt cele care reprezintă figuri generice. Faptul că personajul este reprezentat scurt şi gras ţine de stil şi nu de ceea ce înţelegem azi prin realism. Intră în economia materialului să nu fie brațe şi picioare lungi pentru că ar fi friabile”.

Personajul pare a fi un luptător care foloseşte are mâna dreaptă mobilă, ţinând o katana (sabie) sau un bokken (băţ), care acum lipseşte. Mâna stângă este de asemenea tensionată şi arată de parcă ar ţine o a doua sabie mai scurtă.

LIVE VIDEO! Vezi ACUM meciul Irina Begu - Bianca Andreescu la Miami! Premii FABULOASE la turneul american

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI