România stă bine la capitolul exporturi. Estimările arată că vom depăși 10 miliarde de euro
- Cristian Raducanu
- 13 iulie 2024, 09:17
România. Țara noastră poate depăși în acest an pragul de 100 de miliarde de euro în materie de exporturi. Principalii parteneri sunt Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria, potrivit unei analize realizată de Moneycorp România.
România a exportat mărfuri în valoare de 38,5 miliarde de euro
În intervalul ianuarie-mai 2024, România a înregistrat exporturi de 38,5 miliarde de euro, în timp ce în 2023 mărfurile exportate de țara noastră au însumat 93 de miliarde de euro, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică.
Estimările indică faptul că România va avea exporturi de 50 de miliarde de euro până la finalul primului semestru. Cea mai mare pondere, de 47,1%, au avut-o mașinile și echipamentele de transport urmate de produsele manufacturate 29,6%.
Într-o proporție de 72,7% exporturile României au mers către partenerii din Uniunea Europeană, schimburile comerciale RO-UE au însumat 28 de miliarde de euro. Țara noastră a exportat bunuri și servicii în valoarea de 10,537 de miliarde de euro.
Exporturile românești depind de climatul economic european
Cosmin Bucur, managing director Moneycorp România, a declarat că exporturile românești vor depinde în mare parte de modul cum principalii parteneri vor reuși să depășească problemele economice, în special inflația.
„Evoluţia exporturilor româneşti va depinde, în principal, de modul în care principalii noştri parteneri comerciali din Europa, Germania, Italia şi Franţa vor depăşi problemele generate de inflaţie, de restructurarea economiei în contextul efectelor războiului din Ucraina şi a reconfigurării lanţurilor de producţie şi aprovizionare” a declarat Cosmin Bucur.
România poate profita de raportul preț/calitate, în condițiile în care produsele românești, de la materiale de construcții, produse agroalimentare la textile și mașini, sunt atractive pentru piața statelor europene.
Investițiile în România ar putea depăși pragul de 10 miliarde de euro în următorul deceniu
Cu toate acestea, evoluția exporturilor va depinde de modul în care Guvernul va impune strategia de relansare a economiei. La capitolul investiții directe ale nerezidenților, acestea au însumat în primele patru luni 3,230 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 34,14% față de perioada similară a anului trecut.
Un alt studiu realizat de Frames, arată că România poate deveni un hub regional logistic al producției și serviciilor transfrontaliere. Estimările arată că investițiile preconizate pentru următorul deceniu ar putea depăși pragul de 10 miliarde de euro.