România şi Republica Moldova au semnat UN NOU PLAN de cooperare pentru COMBATEREA FRAUDELOR VAMALE

România şi Republica Moldova au semnat UN NOU PLAN de cooperare pentru COMBATEREA FRAUDELOR VAMALE

Autorităţile vamale din România şi Republica Moldova au semnat, vineri, 7 noiembrie 2014, la Chişinău, un nou plan de cooperare în domeniul prevenirii şi combaterii fraudelor vamale. Documentul a fost semnat de către Romeo-Florin Nicolae, vice-preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din România şi Tudor Baliţchi, directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Documentul prevede consolidarea colaborării în vederea prevenirii şi combaterii fraudelor vamale la frontiera româno-moldovenească, contrapunerea punctuală a datelor privind mijloacele de transport destinate traficului internaţional de mărfuri, utilizarea mijloacelor tehnice de control, pregătirea profesională a lucrătorilor vamali, dar şi alte acţiuni de cooperare în domeniul integrării europene, transmite Direcția Generală a Vămilor.

În cadrul întrevederii, directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Claudiu Ardeleanu şi directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Tudor Baliţchi, au abordat o serie de subiecte tehnice legate de facilitarea traficului internaţional de mărfuri, recunoaşterea statutului de agent economic autorizat/AEO şi analiza posibilităţii realizării controlului comun la frontiera româno-moldovenească, precum şi alte obiective  primordiale de colaborare şi simplificare a procedurilor vamale.

Echipele canine, la înălțime

Au fost menţionate rezultatele pozitive înregistrate în domeniul cooperării şi colaborării dintre cele două autorităţi vamale în ultimii ani, în special operaţiuni de control specific cu echipele canine, instruite pentru descoperirea traficului ilicit de ţigarete, care au contribuit  la perfecţionarea activităţii chinologice a administraţiilor vamale.

De asemenea, oficialii au convenit asupra analizării posibilităţii implementării  proiectului-pilot a controlului comun la frontiera româno-moldovenească la unul din birourile vamale, subiect care este prevăzut a fi abordat în cadrul şedinţei din 20-21 noiembrie 2014, la Iaşi, împreună cu experţi ai Comisiei Europene şi ai altor state membre.

Conducătorii celor două autorităţi vamale  au discutat şi despre realizările efectuate în cadrul proiectului comun IMPEFO, care prevede construcţia unui Laborator Vamal şi dotarea cu echipament special, proiect finanţat de UE. 

 Premieră:mecanism de simplificare a transportului de colete

În cea de-a doua parte a întâlnirii au participat  şi reprezentanţi ai transportatorilor de bagaje neînsoţite împreună cu reprezentanţii Biroului  pentru Relaţii cu Diaspora al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova. În premieră în acest format au fost discutate aspecte de transport internaţional al bagajelor neînsoţite prin frontiera româno-moldovenească.

Conducătorii autorităţilor vamale din România şi Republica Moldova au convenit asupra intensificării colaborării şi a schimbului de informaţii privind coletele transportate, precum şi asigurarea unui mecanism de intervenţii punctuale operative în toate cazurile de sesizare a unor neconformităţi. Mai mult, acest mecanism va fi implementat în mod transparent, fiind implicaţi şi transportatorii de colete, iar orice persoană va putea solicita consultanţă sau asistenţa prin sesizarea autorităţilor vamale responsabile. Acest mecanism va contribui la o uniformizare a modului de lucru la toate birourile vamale şi traversarea fără impedimente a bagajelor neînsoţite.  

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Romeo-Florin Nicolae a menţionat că va acorda sprijinul necesar Serviciului Vamal în domeniile vizate, iar planul de colaborare va consolida facilitarea traficului de mărfuri prin autorităţile vamale de frontieră. 

Primul plan de cooperare între autorităţile vamale din România şi Republica Moldova a fost semnat în 2010, iar documentul semnat acum vine să continue şi să consolideze capacităţile de control, precum şi atragerea de noi proiecte de investiţii şi dezvoltare a infrastructurii la frontiera româno-moldovenească.