România și Polonia vor un flanc estic al NATO mai puternic
- Simona Mătieș
- 23 iulie 2014, 00:00
Șefii de stat din Europa Centrală și de Est au discutat, în Polonia, despre situația din zonă și pregătirea summitului NATO din septembrie, iar România dorește redefi nirea relației Alianței cu Rusia
Preşedintele Traian Băsescu a explicat, ieri, că România are opt priorităţi pentru summitul NATO din septembrie, una dintre acestea vizând redefinirea relaţiei dintre Alianţă şi Federaţia Rusă. „Prima şi cea mai importantă este adoptarea de măsuri concrete pe termen lung şi echilibrarea geografică a resurselor militare ale Alianței pe teritoriul UE. Nu am dori o diminuare a resurselor pentru flancul estic, în detrimentul resurselor alocate zonei nordice, ţărilor baltice şi Poloniei”, a spus șeful statului.
Băsescu a mai precizat că nu se poate menține tipul de relație NATO-Federația Rusă ca până acum, pentru că Rusia are politici ce periclitează securitatea țărilor din regiune. Rusia este un stat partener al grupărilor teroriste din estul Ucrainei. „Atâta timp cât Federația Rusă susține grupările teroriste din Donețk și Lugansk, este un partener al acestora. (...) Atâta timp cât aceste grupări iau ostatici reprezentanţi OSCE, fac ziduri vii din populaţie în faţa instituţiilor pe care le ocupă, jefuiesc, ele nu pot fi decât grupări teroriste”, a adăugat președintele. Pe de altă parte, preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a pledat pentru întărirea apărării colective a NATO, la frontierele estice ale Alianței, în contextul crizei dintre Rusia și Ucraina.
Vladimir Putin a reacționat, ieri, cu furie la ameninţările cu sancţiuni ale Occidentului. „Limbajul sancțiunilor și al ultimatumurilor” este tot mai des auzit, dar Moscova crede că problemele trebuie rezolvate prin dialog. „Sperăm că vor fi rezolvate exclusiv pe cale diplomatică și nimeni nu se va amesteca în treburile noastre interne”, a afirmat Putin.
Prioritățile pentru summitul NATO
România are opt priorități la summitul NATO din septembrie:
să nu scadă resursele alocate pentru România și Bulgaria
importanță strategică pentru Marea Neagră și încurajarea aderării Georgiei și Muntenegrului
asumarea alocării a 2% din PIB pentru apărare, în statele membre
redefinirea relației NATO-Rusia, pentru că Moscova pune în pericol securitatea țărilor din zonă
cooperarea strânsă cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia
respectarea programului de operaționalizare a capacităților antirachetă
rol în garantarea securității energetice a Europei și în lupta contra atacurilor cibernetice ^ încheierea misiunii în Afganistan, în decembrie și continuarea pregătirii armatei afgane în 2015