România și NATO, gata de război în Marea Neagră! Ce se întâmplă sub nasul lui Putin

România și NATO, gata de război în Marea Neagră! Ce se întâmplă sub nasul lui Putin Vânător de mine. Sursa foto: Arhiva EVZ

România va prelua, în premieră de la intrarea în Alianța Nord Atlantică, pentru o perioadă de 6 luni, comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor, în misiuni care se vor defășura în Marea Neagră și în Marea Mediterană.

Comanda Grupării Navale de luptă contra minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2) va fi asigurată de căpitan-comandorul Valentin-Cătălin Vlad și se va exercita  de la bordul navei-comandant, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), din dotarea Forțelor Navale Române.

Din statul major al grupării fac parte și trei ofițeri din forțe navale partenere, conform politicii NATO de organizare a grupărilor navale permanente. Pe durata celor șase luni de misiune, toate activitățile militare vor fi coordonate de la bordul navei comandant „Viceamiral Constantin Bălescu”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nava militară românească va pleca în misiune, joi, 16 ianuarie, din portul Constanța. Va fi însoțită de vânătorul de mine turcesc „Akçay” și dragorul de mine bulgăresc „Priboy”, care vor sosi, astăzi, la Constanța. La ceremonia de joi vor participa, pe lângă șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșă, și comandantul Flotei, contraamiral Mihai Panait, care au inspectat deja nava comandant, și un oficial de la Comandamentul Maritim Aliat al NATO.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, col. Corneliu Pavel,  spune că misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie - iunie 2020, care vor fi desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană, vor fi executate de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

”SNMCMG-2 va acționa în Marea Neagră și în Marea Mediterană pentru asigurarea capacității de reacție imediată la nivelul NATO, precum și pentru creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate și promovarea imaginii Alianței Nord Atlantice”, potrivit sursei citate. (Sursa Foto-Forțele Navale Române)