România se pregătește de o mare criză alimentară? Decizie dramatică a Guvernului

România se pregătește de o mare criză alimentară? Decizie dramatică a Guvernului

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seara, că România sistează exportul pentru mai multe produse agroalimentare.

Măsura a fost luată pentru urmatorele produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr, și se va aplica pe toată perioada stării de urgență.

Premierul Ludovic Orban a spus că România nu se poate lipsi de cantitățile de grîu necesare consumului zilnic.

„Da, cel puţin la grâu, pentru că în luna martie au fost nişte cifre de export neaşteptate. S-au exportat sute de mii, aproape 700.000 de tone de grâu, din cauza faptului că a crescut preţul şi este o cerere mare. Noi nu ne putem permite să lipsim România de cantităţile de grâu necesare pentru asigurarea consumului zilnic până la recoltă”, a spus premierul Orban

Într-o analiză realizată de Bloomberg, se arată că, măsura luată de guvern este tardivă, deoarece, cea mai mare parte din cantitățile de grâu au fost deja exportate.

România este al doilea exportator de grâu din UE.

Decizia este încă un semn că producătorii de alimente cei mai mari din lume se tem pentru propria lor aprovizionare, în condiţiile în care cumpărătorii îşi extind aprovizionarea şi virusul a schimbat rutele comerciale obişnuite.

„Aceasta este o manifestare a unei noi tendinţe - protecţionismul alimentar - şi confirmă că există temeri privind aprovizionarea”, a apreciat Sergey Feofilov, director general al UkrAgroConsult, Kiev.

La Bursa de cereale din Chicago, de referinţă pe plan global, cotaţiile futures au urcat cu 12%, de la un nivel scăzut, la mijlocul lunii martie.

Naţiunile Unite au avertizat că ţările trebuie să evite „politicile protecţioniste" (beggar-thy-neighbor policies). Un raport recent estimează că numărul oamenilor care suferă de foame s-ar putea dubla în câteva luni, din cauza pierderii locurilor de muncă şi a întreruperii activităţii în urma pandemiei.

Rusia şi Kazahstan au impus deja limite, în timp ce cantităţi mari de cereale încă se export la nivel mondial

România va permite vânzarea cerealelor în interiorul UE, dar va fi solicitat un document că nu este destinat pentru export, a informat Guvernul. În sezonul care a început în iulie 2019, România a livrat deja peste 90% din grâul prevăzut să fie exportat în afara UE, conform datelor UkrAgroConsult.

Cargouri de cereale sunt vândute în mod regulat către ţările din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

De asemenea, România este unul din cei mai mari vânzători către Egipt, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, şi furnizează grâu Iordaniei, Coreei de Sud şi Sudanului, potrivit digi24.ro

Ne puteți urmări și pe Google News