România, „punte între UE-NATO şi Serbia“

România vrea să fie o punte de legătură între Serbia şi tandemul UE-NATO şi să contribuie astfel la restabilirea relaţiilor grav deteriorate după proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo, a declarat ministrul de externe, Adrian Cioroianu, citat de AFP.

„România este membră a Uniunii Europene şi a NATO şi poate transmite mesajele adresate de Serbia celor două organizaţii, precum şi statelor membre. În acelaşi timp, putem prezenta părţii sârbe preocupările şi aşteptările partenerilor noştri“, a afirmat, la Zagreb, şeful diplomaţiei române, aflat într-un turneu prin Balcani. Potrivit acestuia, Belgradul nu are motive să se simtă abandonat de forul comunitar. După vizita la Belgrad, Cioroianu a mers ieri în Muntenegru, unde a reiterat faptul că România nu va recunoaşte independenţa Kosovo. Lavrov loveşte din nou

Concomitent, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care luni a fost la Belgrad împreună cu prim-vicepremierul Dmitri Medvedev, a criticat dur intenţia UE de a asigura integritatea teritorială a Kosovo. „Interesantă logică: subminarea integrităţii teritoriale a unui stat legitim înseamnă pregătirea pentru asigurarea integrităţii teritorială unei creaţii ilegale“, a spus Serghei Lavrov. Desfăşurarea în nordul Kosovo a poliţiştilor şi juriştilor europeni va începe săptămâna viitoare, în ciuda opoziţiei sârbilor, a anunţat şeful misiunii, Yves de Kermabon.

Pe de altă parte, la Belgrad urma să se reunească, ieri, Consiliul de securitate sârb, pentru a stabili din ce cauză poliţia nu a putut asigura, săptămâna trecută, securitatea ambasadelor mai multor state occidentale, atacate cu pietre şi sticle incendiare de manifestanţii furioşi. Reuniunea a fost programată pe fondul intensificării violenţelor la graniţa dintre Serbia şi Kosovo. Luni, 150 de foşti rezervişti ai armatei sârbe au atacat forţele de poliţie din Kosovo, rănind zece dintre membrii acestora. Protestatarii au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene.