România pune sechestru pe acțiunile Gabriel Resources
- Emanuel Nițulescu
- 5 aprilie 2024, 15:14
Potrivit unor surse, România a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources. Țara noastră încercarcă astfel la recupera cele aproximativ 10 milioane de dolari aferente procedurii de arbitraj desfășurate timp de 9 ani la Washington și pe care Gabriel Resources trebuie să le plătească statului român.
Sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la RMCG
România, prin Ministerul Finanțelor a instituit măsuri asiguratorii asupra acțiunilor deținute de Gabriel Resources. Cum, ANAF nu a găsit bani în conturile acestei companii, instituția a decis să impună un sechestru asupra participației de peste 80% din capitalul deținut de Gabriel Resources în societatea românească Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), potrivit Profit.ro.
Practic, prin această măsură ANAF împiedică firma care a dorit să exploateze aur la Roșia Monatnă să vândă sau să transfere acțiunile sale la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).
Într-un comunicat remis presei, Gabriel Resources a confirmat că statul român a pus sechestru asupra acțiunilor companiei la RMCG și susține că măsura ar fi prematură. De asemenea, Gabriel Resources a mai declarat că ia în calcul posibilitatea de a contesta decizia tribunalului de arbitraj (ICSID).
Tribunalul de arbitraj a dat câștiga de cauză României
În dosarul Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) c. România (ICSID Cazul nr. ARB/15/31) Tribunalul Arbitral a pronunțat Hotărârea Arbitrală în data de 8 martie 2024. Printr-o decizie luată cu majoritate, tribunalul a respins toate pretențiile reclamanților pe fond și a acordat o parte substanțială din costurile de arbitraj ale României.
Decizia a pus capăt procedurii arbitrale care a fost inițiată de Gabriel Resources în iulie 2015. Pe parcursul arbitrajului, părțile au făcut schimb de peste 25 de memorandumuri și au participat la două audieri principale, una între 2 și 13 decembrie 2019, care a avut ca obiect răspunderea, și una între 28 septembrie și 4 octombrie 2020, care s-a concentrat pe aspecte tehnice și de cuantum.
Gabriel Resources a susținut în cadrul arbitrajului că România a încălcat tratatul bilateral de investiții Canada-România și tratatul bilateral de investiții Regatul Unit-România, inclusiv obligația de a nu expropria investițiile fără despăgubiri. Gabriel Resources a solicitat în total aproximativ 6,7 miliarde USD, inclusiv dobânzi.
Acțiunile companiei Gabriel Resources s-au prăbușit
După ce a pierdut procesul cu România referitor la Roșia Montană, acțiunile companiei Gabriel Resources (GBU pe bursa de valori) au suferit un declin abrupt. Cădere a fost atât pe piața de capital din Toronto, cât și pe cea din București. Scăderea drastică a valorii acțiunilor a condus la o reducere semnificativă a capitalizării companiei. Firma este evaluată acum la 45 de milioane de dolari, în scădere cu 856 de milioane de dolari față de evaluarea anterioară.