Şeful diplomaţiei române a pus problema Moldovei pe masa UE, dar nu a blocat discuţiile privind strângerea legăturilor Bruxelles-Chişinău.
România a avertizat ieri, la reuniunea miniştrilor de externe din Uniunea Europeană (CAGRE), că întărirea legăturilor dintre Republica Moldova şi UE va fi posibilă numai dacă autorităţile de la Chişinău vor respecta principiile şi normele europene.
Şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu, nu a cerut însă suspendarea negocierilor Bruxelles-Chişinău, pe tema noului Acord de asociere. „Ar fi o greşeală istorică să confundăm acţiunile Guvernului Republicii Moldova cu aspiraţiile europene fireşti ale cetăţenilor moldoveni”, a subliniat Diaconescu la CAGRE, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Alin Şerbănescu.
Surse diplomatice declaraseră pentru EVZ, vineri, că România va solicita suspendarea discuţiilor pe tema Acordului de asociere Moldova-UE, după ce autorităţile moldovene au respins, fără explicaţii, propunerea Bucureştiului pentru funcţia de ambasador la Chişinău. În vreme ce a subliniat că Moldova „nu poate trece la un nivel superior al relaţiilor cu UE până nu demonstrează că se comportă ca un stat decis să îşi asume sistemul de valori european”, Diaconescu a reiterat susţinerea pentru participarea Chişinăului la Parteneriatul Estic. Europarlamentari la Chişinău Situaţia din Moldova era analizată ieri, chiar la faţa locului, şi de o delegaţie oficială a Parlamentului European. Europarlamentarul PPE-DE Marian Jean Marinescu, membru al delegaţiei, a precizat pentru Mediafax că au apărut indicii privind încălcarea drepturilor omului, după revoltele antiguvernamentale din 7 aprilie.
„După părerea mea, se confirmă toate informaţiile pe care le-am avut legate de încălcarea drepturilor omului. Au fost arestaţi, bătuţi, torturaţi, lăsaţi fără apă, lăsaţi fără mâncare, judecaţi sumar în sediul poliţiei, nu li s-a acordat apărător decât după câteva zile”, a precizat Marinescu. Cine vine la summit? Dacă participarea Moldovei la Parteneriatul Estic este considerată de UE drept necesară, numele persoanei care va reprezenta Chişinăul la summitul de lansare a Parteneriatului, rămâne încă necunoscut. Un diplomat european citat ieri de AFP a precizat că la summitul din 7 mai, de la Praga, ar fi aşteptată Zinaida Greceanîi, actualul premier moldovean, şi nu preşedintele Vladimir Voronin.