România, printre țările din UE cu cele mai mari creșteri de prețuri. Cafeaua devine un lux pentru români

România, printre țările din UE cu cele mai mari creșteri de prețuri. Cafeaua devine un lux pentru români Sursa foto: Fabiobalbi | Dreamstime.com

România, din păcate, este printre țările din UE cu cele mai mari creșteri de prețuri. Iar cafeaua devine un lux pentru români. Și chiar dacă creşterea preţurilor a încetinit în general în Uniunea Europeană, România se află printre ţările cu cele mai mari scumpiri. În 15 ţări din UE, preţurile au fost mai mari în martie 2024 decât în martie 2023, arată Eurostat.

România, printre țările din UE cu cele mai mari creșteri de prețuri

Creșterea prețurilor la cafea continuă să încetinească. De exemplu în martie 2024, rata anuală de variație a prețului de consum al cafelei în UE a fost de +1,0%, față de +13,5% în martie 2023, și s-a apropiat de nivelul din iulie 2021 (+0,8%), arată datele Eurostat.

Din păcate, România a înregistrat una dintre cele mai mari rate pozitive. Rata inflației pentru cafea a scăzut din octombrie 2022, când a atins cel mai ridicat nivel (+17,4%), după o creștere abruptă care a început în octombrie 2021 (+2,0%). Deși creșterea prețurilor la cafea a încetinit în UE în general, există diferențe semnificative la nivel de țară.

Cele mai mari rate ale inflației au fost ăn Croația, România și Bulgaria

Potrivit Eurostat, în 15 țări din UE, rata inflației pentru cafea a fost mai mare în martie 2024 decât în martie 2023. Cele mai mari rate pozitive ale inflației au fost înregistrate în Croația (+7,4%), România (+6,8%) și Bulgaria (+6,6%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Restul de 12 țări din UE au înregistrat rate ale inflației la cafea în scădere în martie 2024. Cele mai importante rate negative ale inflației au fost înregistrate în Finlanda (-15,5%) și Lituania (-15,4%), urmate de Danemarca (-7,5%), Cehia (-6,5%) și Suedia (-6,0%).

Inflation rate for coffee in March 2024, for EU, Member States and EFTA, annual rate of change, %. Bar chart.See link to full dataset belowRomania are printre cele mai mari prețuri. Sursa foto: Eurostat.

România are printre cele mai mari prețuri cafea

Românii, din păcate plătesc cel mai mare preț pentru cafea. În Bucureşti o cafea espresso, la restaurant, costă aproximativ 15 lei. Un cappuccino este, în medie, 20 de lei. Cei care obişnuiesc să cumpere cafea la pachet, to go, plătesc între 8 şi 20 de lei pentru cafea, în funcţie de preferinţe.

Luând în considerare un preţ mediu de 12 lei pentru cafeaua la pachet, cei care cumpără zilnic, de luni până vineri, câte o băutura de acest tip ajung la un total lunar de 240 de lei. Potrivit unui studiu particular, 5 din 10 respondenti spun că beau mai multe cafele pe zi, media fiind de 2,7 cafele. Dar, la prețurile acesta românii ar putea să renunțe sau să reducă consumul de cafea.