România, printre codașii UE la salarii. Analiză neagră a economiei de țară

Mai sunt cinci zile!

Un studiu realizat de experții de la Eurostat sugerează că România se află printre „codașii” Uniunii Europene când vine vorba de valoarea salariilor.

Conform studiului Eurostat, România prezenta la începutul anului 2020 al treilea cel mic salariu minim pe economie din UE. Înaintea noastră se afla Letonia și Bulgaria.

Crește salariul minim pe economie?

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a propus deja creșterea salariului minim brut pe economie la valoarea de 2.300 RON, adică cu 70 de RON mai mult decât este acum.

Însă, pe data de 18 noiembrie, Cartel Alfa spunea că „dacă se aplică formulele de calcul propuse de guvern anul trecut, rezultatul calcului indică necesitatea unei creșteri semnificative a salariului minim, congruent cu valoarea solicitată de partenerii sociali, de 2.400 lei”.

Cum se împart statele UE în funcție de valoarea salariului minim?

Statele UE pot fi împărțite în trei grupuri:

Primul grup: state membre UE care în ianuarie 2020 aveau salarii minime pe economie mai mici de 500 de euro brut lunar: Bulgaria, Letonia, România și Ungaria.

Grupul al doilea este format din state membre UE care în ianuarie 2020 aveau salarii minime brute cuprinse între 500 de euro şi cel mult 1.000 de euro pe lună: Croația (546 de euro), Cehia (575 de euro), Slovacia (580 de euro), Estonia (584 de euro), Lituania (607 euro), Polonia (611 euro), Portugalia (741 de euro), Grecia (758 de euro), Malta (777 euro) și Slovenia cu 941 de euro.

Al treilea grup este format din statele membre UE unde salariile minime la nivel național au fost de cel puțin 1.000 euro brut pe lună în ianuarie 2020. Acest grup este alcătuit din următoarele state membre ale UE: Spania (1.050 de euro), Franța (1.539 de euro), Germania (1.584 de euro), Belgia (1.594 de euro), Ţările de Jos (1.636 de euro), Irlanda (1.656 de euro) și Luxemburg cu 2.142 de euro.

În 2021 se îngheață salariile?

Președintele Blocului Naţional Sindical (BNS) Dumitru Costin a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă, că a aflat de intenţia ca viitorul premier să înghețe salariul minim la nivelul celui din 2020 „pe sub uşi, prin crăpăturile de uşă” .

„Vă reamintesc că am avut o şedinţă de CNT (Consiliu Naţional Tripartit n.r). Vă reamintesc că Ministerul Muncii a făcut de vreo două luni jumate un grup tehnic de lucru la Ministerul Muncii pentru mecanismul salariului minim. Noi ne-am comunicat punctul de vedere, toată partea sindicală. Ştiţi care este acela: 2.400 de lei brut de la 1 ianuarie.

Partea patronală a fost împărţită în trei. Zona IMM-urilor a propus o creştere de la 1 ianuarie la 2.300 de lei. Celelalte organizaţii patronale au oscilat şi au spus hai să ne propunem un moratoriu între trei şi şase luni de zile, lăsăm să vedem ce se mai întâmplă şi discutăm peste trei luni sau şase luni. Guvernul nu a precizat nimic în acest sens.

Luni, săptămâna aceasta, trebuia să avem un Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social, consiliu care nu a mai avut loc. Am primit o comunicare scrisă în care ni s-a spus că primul ministru, domnul Ciucă, are un program foarte încărcat şi nu îşi mai permite să participe la acest CNT.

Însă, din informaţiile de care dispunem noi la această oră, se pare că cel care este nominalizat să formeze Guvernul, viitorul prim ministru nominalizat, domnul Cîţu (Florin Cîţu n.r), doreşte să îşi asume domnia sa decizia politică şi, pe sub uşi, prin crăpăturile de uşă, am aflat că intenţia lor este acea de a îngheţa salariul minim pe economie la valoarea din 2020″, a explicat Dumitru Costin