România, printre cele mai expuse ţări la riscul sistemic
- Adam Popescu
- 8 aprilie 2008, 12:08
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a încadrat România în cea mai ridicată categorie în privinţa vulnerabilităţii la potenţiale riscuri sistemice, pe fondul creşterii accelerate a creditării şi a aprecierii leului din prima jumătate a anului trecut.
„Creşterea creditării este superioară, de mai mult timp, limitei de viteză în România, iar încadrarea în categoria trei de risc macroprudenţial (MPI 3) a fost generată şi de aprecierea monedei naţionale în prima jumătate a anului trecut. Apoi, în al doilea semestru din 2007, această tendinţă a fost reinversată, ceea a contribuit la accelerarea inflaţiei“, se arată într-un raport al Fitch.
În plus, analiştii agenţiei afirmă că statele noi încadrate în categoria MPI 3 au sisteme bancare slabe, cu excepţia Slovaciei. România, alături de Kazahstan şi Turcia, este încadrată în categoria „D“. Clasa MPI 3 sugerează o vulnerabilitate ridicată la pontenţiale riscuri sistemice.
Acest tip de riscuri afectează toţi participanţii unui sistem sau dintr-o piaţă, nu numai anumite entităţi. Calculul indicatorului se bazează pe evoluţia, pe trei ani, a mai multor factori, precum ponderea creditului neguvernamental în PIB şi a cursului de schimb. Volatilitatea cursului reprezintă un risc pentru stabilitatea sistemului economic şi financiar românesc, mai ales pentru că 55% din împrumuturi sunt în valută, au subliniat analiştii. Primii pe lista investitorilor Piaţa de capital din România ar putea fi prima din Europa de Sud-Est unde se vor resimţi efectele pozitive ale unui fenomen mai amplu de revigorare a economiei, care va determina investitorii să revină în ţările emergente, se arată într-un raport al Erste Bank privind pieţele din regiune.