România, principala rută de export a cerealelor din Ucraina

Sursa foto: Arhiva EVZ

După blocarea de către ruşi a coridorului de export a cerealelor ucraineşti pe Marea Neagră, România rămâne principala rută alternativă.

Cereale ucraineşti, exportate prin România. Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA susţine că România este pentru Ucraina cea mai importantă rută alternativă de export pentru cereale. Dar și pentru alte produse.

Cereale ucraineşti, exportate prin portul Constanţa

Ucraina a început să folosească portul Constanța de la Marea Neagră, după ce invazia totală a Rusiei, lansată în februarie 2022, i-a blocat exporturile prin propriile porturi de pe malul Mării Negre, relateaza US News & Report.

În 2023, prin Constanța au fost exportate 14 milioane de tone cubice de cereale ucraineşti. Cifra reprezintă 40% din totalul exporturilor de cereale prin portul Constanţa. Cu mult peste cele 8,6 milioane tone din 2022.

După atacurile Rusiei asupra porturilor ucraineşti de pe Dunăre, volumul tranzitului de cereale prin portul Constanţa s-a diminuat.

Sursa foto: Dreamstime

Ucraina caută alternative

După ce Rusia s-a retras, vara trecută, din acordul exporturilor de cereale ucraineşti pe Marea Neagră, Kievul se află în căutarea surselor alternative pentru export.

Un coridor naval a fost creat de Ucraina dinspre porturile din vestul Mării Negre, din apropierea României și Bulgariei.

În aprilie, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia - să interzică vânzarea de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din Ucraina pe teritoriul lor. Cu condiţia ca aceste state să nu împiedice tranzitul de cereale ucrainene către alte ţări.

Aceasta pentru a-şi proteja agricultorii, care atribuie acestor importuri din Ucraina scăderea preţurilor de pe pieţele locale. În urma declanşării ofensivei ruse şi a închiderii de căi maritime pe Marea Neagră, aceste ţări s-au văzut în situaţia de a avea cereale la preţuri scăzute venite din Ucraina.

România, principalul coridor pentru exportul de cereale ucraineşti

Adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene și euroasiatice, Jim O’Brien, a declarat săptămâna trecută că, în luna decembrie, Ucraina a exportat aproximativ 7,5 milioane tone de cereale. O mare parte au fost exportate prin portul Constanța.

Portul Constanța. Sursa foto: 41333067 © Sebastiangh | Dreamstime.com

„Pentru a se redresa, Ucraina trebuie să-și exporte produsele. Eu cred că, păstrând actualele cote de export, aproximativ 7 milioane tone de cereale și încă un milion de tone de alte produse lunar, ar însemna peste $25 miliarde pentru PIB-ul economiei ucrainene. Asta înseamnă un venit din taxe situat între 5 și 6 miliarde dolari”, a precizat Jim O’Brien.

O’Brien și directorul general din Comisia Europeană pentru mobilitate și transport s-au întâlnit regulat cu oficiali din România, Moldova și Ucraina. Scopul, ca să găsească căi pentru tranzitul de cereale ucraineşti.