România se situează în coada clasamentului Uniunii Europene și în ceea ce privește donarea de sânge, potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice (SORMA) în colaborare cu Asociația Smart Society.
Dragoș Mutașcu, președintele asociației Smart Society și unul dintre autorii studiului, fondator al aplicației Donorium, a declarat că studiul a relevat faptul că 46% dintre români au foarte puține informații despre donarea de sânge, iar 7% dintre respondenți spun că nu ar dona sânge indiferent de situație.
Scuzele folosite de români pentru a nu dona sânge
„Toată lumea are probleme cu lipsa timpului. Doar că, dacă ne dorim cu adevărat să facem un act caritabil și să salvăm două vieți, se poate găsi timp pentru asta. Deci unele scuze intră în categoria mituri, iar altele, pe locul 1, sunt temerile. 56 % dintre români se tem să doneze. Temerile stopează actul donării.
Asta au răspuns oamenii din studiul organizat de noi împreună cu SORMA. Temerile sunt de mai multe feluri: frică de ace, teamă că se vor simți rău, teamă că vor contacta boli și așa mai departe, inclusiv teama legată de efecte negative asupra sănătății. Se pare că și în aceste temeri sunt o mulțime de mituri”, a explicat Dragoș Mutașcu.
Potrivit acestuia, românii nu știu că, de fapt, donarea de sânge este un lucru care ajută la sănătatea personală. Atunci când donezi sânge scade îți reduci riscul de boli cardiovasculare.
Un alt lucru constatat este că românii sunt mai predispuși să doneze sânge dacă cineva le povestește experiența lor și le explică faptul că totul e sigur. „Acesta pare să fie unul dintre motivele principale, iar pe locul 2, avem cu 32% lipsa informațiilor. Adică românii nu cunosc ce înseamnă donare de sânge, nu cunosc ce presupune, care sunt etapele și așa mai departe, cum trebuie să se pregătească”, a mai spus acesta.
România, pe ultimul loc la donarea de sânge
Dragoș Mutașcu a evidențiat că suntem pe ultimul loc la donarea de sânge și pe primul loc la decesul prin boli cardiovasculare în Europa. Bărbații sunt cei mai predispuși la boli cardiovasculare, iar dacă alegi să donezi sânge, ai numai de câștigat.
„Suntem foarte încântați de faptul că foarte mulți români par deschiși și se arată deschiși către donarea de sânge. Sunt foarte mulți, și anume 98 % dintre românii asociază donarea de sânge cu cel puțin un aspect pozitiv, iar doar 15 la sută dintre ei menționează un aspect negativ în ceea ce privește donarea de sânge.
De exemplu, cei care menționează aspecte pozitive, 74% asociază donarea de sânge cu viața, 65% cu umanitatea, 65% cu ajutorul, 40 %cu faptele bune, 37% cu rezolvarea unei nevoi, ceea ce ne face pe noi foarte optimiști în ceea ce privește deschiderea românilor către donarea de sânge.
37 % dintre români consideră că statul ar trebui să se implice mult mai mult. Și noi, ca asociație, considerăm că statul ar trebui să se implice mult mai mult în susținerea donării de sânge, pentru că este cumva vaca de muls a sistemului de sănătate, dacă putem s-o numim așa”, a mai punctat președintele asociației Smart Society.
Mai mult, cei care donează sânge va fi mai sănătos și pentru că donarea de sânge este un proces care provoacă organismul să lucreze, să reînnoiască acel sânge care a fost donat. Astfel, un donator care este victima unei situații care necesită transfuzie de sânge, șansele lui de a rezista în această situație sunt mult mai mari, deoarece corpul este obișnuit să regenereze sângele mult mai bine decât în cazul unei persoane care nu donează.