România, pe locul patru în UE la vaccinarea anti-SARS-CoV-2

Sursa: arhiva EVZ

România se află la acest moment pe locul patru din țările din Uniunea Europeană când vine vorba de acoperirea vaccinală anti-Covid-19.

România se află pe locul patru în UE când vine vorba de acoperirea vaccinală anti-Covid-19.

Doctorul Valeriu Gheorghiță a anunțat marți că România prezintă o acoperire vaccinală de 3,75%. Anunțul a fost făcut în timpul unei conferințe de presă de la Guvern.

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a mai menționat că România stă foarte bine la numărul de persoane deja vaccinate.

Valeriu Gheorghiță susține că țara noastră se află în prima jumătate a țărilor din UE. El se referă aici la numărul de doze de vaccin administrate la suta de locuitori.

România, pe locul patru în UE

„Din punct de vedre al datelor statistice la nivelul UE, pot să vă spun.

În ceea ce priveşte situaţia României suntem în prima jumătate a ţărilor europene, peste media europeană, la numărul de doze administrate raportat la suta locuitori.

Aş putea spune că suntem chiar pe locul 4, cu un nivel de acoperire vaccinală 3,75%, faţă de o medie a UE de circa 2,95%”, a adăugat medicul militar, conform Agerpres.

Câte persoane se vor vaccina în următoarea perioadă?

Gheorghiță mai spune că pentru următoarea lună s-au programat deja peste 570.000 de persoane.

Mai exact, de pe data de 3 februarie și până pe 14 aprilie s-au programat pentru vaccinare 574.544 persoane. Acestea urmează să primească prima doză.

În același timp, 931.331 de persoane sunt programate pentru rapel.

„Dintre aceste programări, prin call center au fost efectuate 104.832, prin intermediul medicilor de familie şi curanţi 170.129, individual direct în platformă 78.642 şi prin intermediul angajatorilor prin cont de persoană juridică circa 278.637”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Câte persoane au experimentat reacții adverse?

„În rândul persoanelor vaccinate s-au înregistrat 1.880 de reacții adverse comune și minore.

1.826 de doze de vaccin au fost aruncate până acum din diverse motive - deteriorarea flacoanelor, temperatură necorespunzătoare - ceea ce reprezintă un procent de 0,24% din totalul de doze distribuite.

În rândul cadrelor didactice, peste 27.000 de persoane - reprezentând 14% dintre cei care și-au exprimat dorința - au fost vaccinate”, a mai declarat medicul.