Mita oferită de grupul german Daimler pentru a obține contracte de vânzare cu autoritățile publice a ajuns și la oficiali din România.
Potrivit publicaţiei germane „Der Spiegel”, ţara noastră se numără, alături de Coreea de Nord, Libia, Bulgaria sau Yemen, printre statele în care au ajuns plăţi incorecte efectuate de Daimler prin intermediul birourilor din Istanbul ale subsidiarei Mercedes-Benz Turk (MB Turk).
Totalul plăţilor suspecte se cifrează la cel puţin 3,88 milioane de euro. Datele prezentate de „Der Spiegel” nu menţionează achiziţiile concrete făcute în România, în cazul cărora există suspiciuni de mită.
Informaţiile au apărut în urma unei anchete desfăşurate în Statele Unite, care vizează afaceri din 22 de ţări ale grupului Daimler. Ancheta s-a încheiat amiabil, după ce grupul german şi procuratura germană au încheiat un acord.
MB Turk produce autobuze pe care le exportă în mai multe state. De la subsidiara din Turcia, în România au fost cumpărate autobuze pentru mai multe autorităţi publice. Cele mai importante dintre acestea sunt Bucureştiul şi Timişoara.
Pentru transportul public din Capitală au fost achiziţionate circa 1.000 de autobuze Citaro, în mai multe etape, până în vara anului trecut. Timişoara a cumpărat 30 de autobuze cu burduf de capacitate mare, pentru care a organizat o licitaţie în noiembrie 2007.
Bani şi cadouri
Cele 3,88 milioane de euro au ajuns la oficiali guvernamentali sau părţi terţe sub formă de bani şi cadouri, cu înţelegerea să fie date mai departe, total sau parţial, către oficiali care să ajute Daimler să-şi asigure vânzarea unor autovehicule către clienţi guvernamentali.
Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat grupul german că a falsificat documente pentru a eluda Legea Practicilor Străine şi de Corupţie. Potrivit legii, este ilegal ca o companie listată pe Bursele din SUA să dea mită pentru a obţine afaceri în străinătate.
Daimler urmează să plătească 185 de milioane de dolari pentru a rezolva pe cale amiabilă litigiul cu autorităţile SUA.