România: o plăcere la cort, bătaie de cap în rulotă

România: o plăcere la cort, bătaie de cap în rulotă

ALTERNATIVĂ ECO. Cei care preferă campingul pot alege una dintre cele 47 de zone omologate. În cazul rulotelor, doar 11 se ridică la standarde internaţionale.

România este raiul amatorilor de excursii cu cortul în mijlocul naturii, spun iubitorii acestui gen de turism. Asta, în cazul în care turiştii optează pentru deplasările cu rucsacul în spinare pe munte şi folosesc mijloacele de transport în comun. Maşinile ar trebui să rămână acasă, în condiţiile în care infrastructura este deficitară, iar locurile de parcare sigure sunt greu de găsit.

Iubitorii de natură se feresc de campinguri

Vacanţa cu cortul are, de altfel, un mare avantaj: este cât se poate de ieftină şi oferă o porţie sănătoasă de aventură şi de aer curat. Excursioniştii pot campa aproape oriunde le place, dacă locul nu este însemnat drept proprietate privată. Sunt însă câteva lucruri la care trebuie să fie atenţi. De exemplu, zona de campare trebuie să nu fie inundabilă şi nici să nu existe pericolul prăvălirii de pietriş. Este de preferat ca în apropiere să se afle o sursă de apă, lemne de foc şi eventual alte corturi - pentru siguranţă.

Cei care preferă campingurile organizate pot alege unul dintre cele 47 de locuri de campare autorizate de reprezentanţii Ministerului Turismului. Puţine dintre acestea îndeplinesc condiţiile necesare de confort.

Mii de străini vin în România special pentru a face excursii pe munte, în mijlocul naturii, explică Radu Zaharie, directorul agenţiei Inter Pares. „România oferă marele avantaj de comuniune cu natura. Dacă turiştii vor să aibă parte de linişte, le recomandăm să meargă pe munte şi să evite campingurile sau aglomerările de grătare de pe marginea şoselelor”, afirmă Zaharie.

Rulotele, un confort mai costisitor

Pasionaţii de călătorii cu rulotele au parte de o mulţime de bătăi de cap - cele mai multe campinguri sunt slab dotate şi neîngrijite, iar zonele în care aceştia au parte de toate cele necesare aproape că pot fi numărate pe degete.

„Există foarte puţine campinguri care se ridică la standarde internaţionale şi dispun de facilităţi de campare pentru rulote”, este de părere Octavian Archip, directorul agenţiei RIT International, care organizează astfel de excursii cu turişti străini. Potrivit aces tuia, rulotele au nevoie de un spaţiu generos, unde să dispună de energie electrică, apă, duşuri şi toalete şi, în plus, fose pentru deversarea toaletelor chimice. O altă problemă o reprezintă infrastructura şi locurile de parcare atât din oraşe, cât şi din apropierea obiectivelor turistice.

Vacanţa în aer liber este, din punct de vedere al preţului, accesibilă tuturor: camparea unui cort pleacă de la 13 lei pe zi, pentru o persoană, în zona Bran, şi ajunge la şase euro în Bucovina. Rulotele vor plăti cam 65 de lei, pentru două persoane, în apropierea Castelului Bran.

Pe litoral, preţurile sunt ceva mai mici. În Năvodari, de exemplu, în această perioadă, cei cazaţi la cort plătesc 9 lei/persoană şi 6 lei pentru maşini, în timp ce parcarea rulotelor îi va costa pe proprietari 15 lei. Conectarea la electricitate costă încă 15 lei. Vara, tarifele se schimbă puţin - turiştii din cort vor plăti un tarif aproape dublu.

  • Bacău - Camperland (Dărmăneşti)
  • Braşov - Dârste
  • Braşov - Camping Vampire (Bran)
  • Bucureşti - Casa Albă
  • Cluj - Eldorado (Gilău)
  • Constanţa - Camping S (Năvodari)
  • Sibiu - De Oude Wilg
  • Mureş - Vila Franka (Sighişoara)
  • Mureş - Vaskert (Sovata)
  • Suceava - Popas Bucovina (Suceviţa)
  • Timiş - Camping Internaţional (Timişoara)

Ne puteți urmări și pe Google News