Romania: o criza politica permanenta

Romania: o criza politica permanenta

Consensul politic ce predomina la Bucuresti, in numele aderarii la UE, e de domeniul trecutului, comenteaza Le Figaro.

Principalii actori din cadrul conflictului sunt premierul Calin Popescu Tariceanu (presedintele Partidului National Liberal, PNL) si presedintele Traian Basescu (fostul lider al Partidului Democrat), explica Le Figaro.

Declansat la inceputul anului, conflictul a facut deja cateva victime si a determinat amanarea alegerilor europene, programate initial pentru 13 mai, comenteaza Le Figaro, adaugand ca divortul dintre principalele doua partide ale coalitiei guvernamentale a fost confirmat ieri de premier, care a format un nou Guvern, fara membrii PD sau apropiatii lui Traian Basescu.

Afisate in plan public, certurile personale au afectat grav cota de popularitate a sefului statului roman, care a pierdut, luna trecuta, zece procente in sondaje, precizeaza cotidianul francez, adaugand ca, pe de alta parte, nici imaginea premierului nu s-a imbunatatit.

Opozitia de stanga (PSD), afectata de ultimele alegeri si discreditata de o serie de scandaluri de coruptie, nu a ezitat sa exploateze acest climat daunator, declansand o procedura de destituire a presedintelui Basescu, pe care il acuza de "incalcari repetate" ale Constitutiei si "abateri autoritariste", adauga sursa citata.

Gigi Becali, o noua forta politica

"Initiativa are putine sanse de succes, din cauza procedurilor juridice complicate, dar contribuie la consolidarea unui nou-venit pe scena politica locala: Gigi Becali, patronul clubului de fotbal Steaua si presedintele Partidului Noua Generatie", precizeaza Le Figaro.

Avand in vedere ca nici un partid nu este interesat, pentru moment, sa provoace declansarea alegerilor anticipate, Romania risca sa se intre intr-o criza politica permanenta, comenteaza cotidianul francez. "Echilibrul de forte din Parlament nu incita la optimism", considera un observator.

Votul Senatului, prevazut pentru zilele urmatoare, referitor la infiintarea Agentiei Nationale de Integritate - organism care va trebui sa verifice averile parlamentarilor si magistratilor - va constitui un prim test, comenteaza Le Figaro.

Camera Deputatilor si-a exprimat deja ostilitatea fata de acest proiect, pe care a incercat sa il atenueze.

Ne puteți urmări și pe Google News