„România nu va permite transformarea Prutului într-o Cortină de Fier”
- Adam Popescu
- 14 aprilie 2009, 20:54
Preşedintele Traian Băsescu a cerut să se adreseze, astăzi, Camerelor reunite ale Parlamentului, pentru a exprima o poziţie oficială cu privire la situaţia din Republica Moldova şi la acuzaţiile aduse României de către autorităţile de la Chişinău. În aceeaşi zi cu aniversarea a 552 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Ştefan cel Mare, şeful statului a făcut referire la valorile comune ale celor două state şi a anunţat că „România nu va permite transformarea Prutului într-o Cortină de Fier”.
Băsescu este de părere că este de datoria tuturor forţelor politice să analizeze situaţia actuală de la graniţa de est a ţării şi justifică lipsa de până acum a unei poziţii oficiale prin aceea că nu a dorit să răspundă provocărilor.
Preşedintele a precizat că acum are loc doar o evaluare parţială a situaţiei şi menţionează că „datoria nostră principală este să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, cei care vor să aibă un viitor comun european”.
Nu revendicăm graniţe
„România nu vrea să revendice drepturi asupra Republicii Moldova şi nu vrea să revendice graniţe”, a mai spus preşedintele. El a adăugat că este în interesul nostru să avem relaţii bune cu vecinii de la est, atitudinea adoptată de ţara nostră bazându-se în principal pe valorile europene.
„Am fost primul stat care a recunoscut Republica Moldova după proclamarea independenţei acesteia la 29 august 1991”, aminteşte Traian Băsescu.
Conform preşedintelui, atât România, cât şi Republica Moldova au avut un parcurs comun de la un regim totalitar la libertate, iar intrgrarea în Uniunea Europeană a reprezentat un deziderat al celor două ţări.
„A rosti slujba în limba română şi a oficia într-o biserică aparţinând Basarabiei a fost adesea un act de curaj”, a spus Traian Băsescu. Iar "negarea identităţii româneşti este parte a moştenirii totalitare a Republicii Moldova. Cetăţenii moldoveni sunt victimele unui regim totalitarist", este de părere acesta.
Sprijin necondiţionat
"România sprijină necondiţionat Republica Moldova şi dorinţa cetăţenilor ei de democratizare, respectarea drepturilor şi libertăţilor civile ale cetăţenilor săi", a spus Traian Băsescu, adăugând că, în urma acţiunilor de la Chişinău, dar şi a atitudinii pe care guvernul moldovean o adoptă faţă de ţara noatră, "fără să cerem nimic în plus, am devenit avocatul vocaţiei externe" al acestei ţări.
Regimul comunist, vinovat de regres
În continuarea discursului din Parlament, Băsescu a condamnat poziţia autorităţilor de la Chişinău faţă de România şi, deşi precizează că nu avem dreptul să intrăm într-o logică a escaladării, spune că "nu vom abdica de la valorile europene şi nici de la obligaţiile ce ne revin prin prisma relaţiilor istorice de limbă şi cultură dintre cele două ţări".
În plus, preşedintele acuză liderii moldoveni de încercări repetate de a acuza România pentru paşii înapoi făcuţi de Republica Moldova, subliniind că singurul responsabil pentru situaţia actuală este regimul comunist de la Chişinău.
Guvernul moldovean, "românofob"
"În ultimul timp au existat presiuni brutale faţă de cetăţeni ai Republicii Moldova care îşi afirmă identitatea etnică românească. Asemenea manifestări românofobe, încurajate de actuala putere din Republica Moldova, precum şi limitarea prin orice formă a dreptului de exprimare liberă cu privire la apartenenţa etnică reprezintă manifestări inacceptabile de intoleranţă, caracteristice unor guvernări profund nedemocratice, străine de spiritul european", a declarat Traian Băsescu.
În continuare, preşedintele şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la represaliile pe care autorităţile Republicii Moldova la întreprind atât la adresa propriilor cetăţeni, cât şi la cea a românilor, măsuri calificate drept o gravă încălcare a drepturilor omului. Traian Băsescu a adăugat că situaţia este cu atât mai gravă cu cât represaliile au fost extinse şi la nivelul activităţii jurnaliştilor, aceştia fiind împiedicaţi să prezinte situaţia reală de la Chişinău.
"Este condamnabilă ameninţarea cetăţenilor cu folosirea armelor, ameninţare venită din partea unor lideri marcanţi ai Republicii Moldova şi care trădează o atitudine de neînţeles faţă de valoarea unică a vieţii fiecărui om. Atragem atenţia că utilizarea armelor împotriva populaţiei civile, în rândul cărora se regăsesc şi cetăţeni români, constituie o crimă. În situaţia înregistrării, în asemenea circumstanţe, de victime omeneşti, autorităţile române vor întreprinde toate măsurile pentru aducerea în faţa justiţiei penale internaţionale a persoanelor care au executat şi comandat astfel de acţiuni.
România îşi manifestă preocuparea faţă de agresarea şi măsurile ilegale întreprinse până acum împotriva cetăţenilor români. Considerăm că neinformarea părţii române cu privire la cetăţenii ţării noastre care sunt, eventual, reţinuţi sau arestaţi, precum şi interzicerea stabilirii de către aceştia a legăturii cu Ambasada României pentru asigurarea asistenţei consulare constituie încălcări grave ale normelor internaţionale. Cerem autorităţilor de la Chişinău să asigure imediat reprezentaţilor consulari ai României accesul la cetăţenii români eventual reţinuţi, dacă această situaţie există", este poziţia oficială a preşedintelui.
Băsescu s-a declarat convins că la originea acţiunilor de protest de la Chişinău nu se află nici tinerii acuzaţi de acte de vandalism, nici persoane din afara ţării, ci chiar autorităţile moldovene care au permis manifestanţilor să pătrundă în cele mai importante instituţii ale statului.
Elogiu jurnaliştilor români
Traian Băsescu nu a omis să îşi exprime aprecierea faţă de curajul şi profesionalismul jurnaliştilor care şi-au pus viaţa în pericol pentru a relata cât mai exact evenimentele din ultimul timp din capitala Republicii Moldova. Preşedintele a invocat Art. 7 al Constiuţiei României, care prevede că statul român are obligaţia de a acorda sprijin cetăţenilor români din afara graniţelor ţării, şi reafirmă sprijinul persoanelor din Republica Moldova care se consideră români şi simt româneşte, pentru a-şi păstra identitatea.
Viitorul tinerilor moldoveni, sprijinit de România
"Nu putem accepta ca, în special generaţia tânără, să nu aibă şansa de a circula liber şi de a-şi face studiile în ţara noastră sau în restul ţărilor europene".
Astfel, şeful statului a declarat sprijin necondiţionat pentru tinerii Republicii Moldova, îndemnându-i pe aceştia să îşi pună speranţa în România şi în instituţiile europene, condamnând, în acelaşi timp, totalitarismul comunist pe care îl consideră demn doar de a fi consemnat în paginile manualelor de istorie.