Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei, a afirmat joi, înainte de întâlnirea cu colegii săi din Uniunea Europeană, că România și Bulgaria nu sunt încă pregătite pentru aderarea completă la spațiul Schengen. Cu toate acestea, el a subliniat că există motive pentru un optimism moderat privind evoluțiile viitoare în acest proces.
România încă nu poate intra deplin în Schengen. Austria nu e de acord
„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat Gerhard Karner, citat de Kurier.
Austria continuă să se opună aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen, deși cele două țări au devenit membre ale „Air Schengen” la sfârșitul lunii martie, ceea ce a dus la eliminarea controalelor pentru zborurile internaționale, dar nu și a celor la frontierele terestre, care sunt considerate esențiale. Aceasta înseamnă că, deși restricțiile pe rutele aeriene și maritime au fost eliminate, la frontierele terestre încă se mențin controale.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că își dorește ca România și Bulgaria să fie integrate complet în zona Schengen înainte de finalul mandatului său. Următoarea etapă în acest proces ar putea avea loc în decembrie sau ianuarie, odată cu învestirea noii Comisii Europene, când actualul ministru austriac de finanțe, Magnus Brunner, este așteptat să preia funcția de comisar UE pentru afaceri interne.
„Am avut experienţe bune la frontierele aeriene şi cred că este timpul să ridicăm controalele şi la frontierele terestre”, a subliniat joi Johansson.
Ursula von der Leyen sprijină aderarea deplină a României
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, susține cu fermitate integrarea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen, subliniind necesitatea extinderii acestuia. Această poziție este împărtășită de Sándor Pintér, ministrul ungar de interne, a cărui țară asigură în prezent președinția Consiliului UE, și care și-a exprimat dorința ca procesul de aderare a celor două țări să fie finalizat până la sfârșitul anului.
Joi, ministrul maghiar de interne, Sándor Pintér, urma să aibă discuții bilaterale cu omologul său austriac, Gerhard Karner, pentru a încerca să găsească o soluție în privința obiecțiilor ridicate de Austria. Deși Austria a blocat până acum aderarea României și Bulgariei la Schengen, există speranțe că aceste convorbiri ar putea aduce un progres în negocieri.
O nouă hotărâre a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) este necesară pentru a fixa data la care controalele la frontierele României și Bulgariei vor fi ridicate în totalitate. Cu toate acestea, pentru reuniunea de joi a Consiliului JAI nu este prevăzută o decizie cu privire la această chestiune, ceea ce înseamnă că procesul de aderare completă rămâne incert pe termen scurt.
România a aderat momentan doar în Air Schengen
Începând cu 31 martie,România a aderat la Spațiul Schengen pentru granițele aeriene și maritime, permițând românilor să călătorească fără a mai fi necesar controlul documentelor la frontierele aeroportuare și portuare. După 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români beneficiază de avantajele „Air Schengen”, care facilitează libera circulație în cadrul acestui spațiu.
Deși controalele de identitate au fost eliminate pentru călătoriile pe calea aerului și pe mare, ele rămân valabile pentru cei care traversează granițele terestre. Astfel, cetățenii români se pot bucura de mai multă libertate în călătoriile lor internaționale, dar accesul complet în Spațiul Schengen, care include și granițele terestre, încă nu a fost implementat.