România nu mai poate autoriza folosirea pesticidelor care ucid albinele. Ministrul Oros pus la colț

România nu mai poate autoriza folosirea pesticidelor care ucid albinele. Ministrul Oros pus la colț

Comisia Europeană a decis că, începând de luni, România să nu mai poată autoriza folosirea pesticidelor pentru tratarea semințelor de porumb și sfeclă roșie, deoarece sunt toxice pentru albine și le omoară.

Decizia CE vine la câteva zile după ce actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros a autorizat folosirea acestor substanțe toxice pentru tratarea semințelor de porumb și sfeclă roșie.

”E pentru prima oară când Comisia Europeană adoptă o asemenea decizie. Utilizarea autorizărilor urgente pentru pesticide nu este posibilă decât cu utilizarea unor condiții stricte. Green Deal subliniază că durabilitatea lanțului alimentar este o prioritate pentru UE și noi nu putem accepta ca statele membre să continue utilizarea pesticidelor care afectează mediul și biodiversitatea, când sunt disponibile alternative”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și securitatea alimentară, care a mai declarat că nu vede unde este urgența pentru adoptarea ordinului semnat de ministrul Oros.

Decizia ministrului Oros, din data de 18 ianuarie 2020, a fost emisă ca urmare a unor insistențe făcute de trei asociații patronale și anume Asociația Producătorilor de Porumb, Federația Națională PRO AGRO și Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.

La momentul agriculturii, Ministerul Agriculturii a motivat această decizie, deoarece în România nu există o soluție pentru tratarea semințelor de porumb împotriva unor dăunători ”Tanymecus dilaticollis” și ”Agriotes spp.”, care afectează suprafețe de peste 2 milioane hectare, care produc pierderi însemnate. La culturile de sfeclă de zahăr, nu există soluție pentru combaterea a patru tipuri de dăunători care reduc recoltele cu 35 la sută.

În aprilie 2018, Uniunea Europeană a interzis folosire a trei pesticide periculoase pentru albine, în urma unui conflict dintre statele membre. România a votat împotriva măsurii propuse de Comisia Europeană în Comitetul pentru plante, animale şi alimente (PAFF), alături de Ungaria, Cehia și Danemarca. Pentru au fost 16 state membre ale UE, care reprezintă 76 la sută din cetățenii UE, astfel că decizia a devenit lege și s-a aplicat de la 1 ianuarie 2019.

România este unul dintre cei mai mari producători de miere de albine din Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News