Piaţa românească a început să facă parte, tot mai des, din strategiile de dezvoltare ale companiilor spaniole. Atractivă, în special în domeniul imobiliar, aceasta oferă o platforma stabilă pentru investiţiile venite din Spania.
Evoluţia este atent marcată de creşterea volumului capitalurilor şi al numărului companiilor spaniole. În acest context, persoanele din peninsula Iberică ce vin în România sunt tot mai multe. Obişnuiţi cu imaginea pe care comunitatea de români o are în Spania, am încercat să obţinem şi perspectiva viziunii spaniole despre noi. Astfel, am intervievat trei cetăţeni spanioli care locuiesc în România şi care au oferit propria părere despre experienţa lor, acomodarea cu societatea noatră şi despre felul în care aceştia sunt priviţi aici.
Manuel Davó, avocat specializat în sectorul imobiliar, a venit în România anul ăsta, în februarie, pentru a deschide prima reprezentanţă pe piaţa autohtonă a cabinetului internaţional de avocatură Martinez Echevarria, care are filiale în Anglia, Franţa, Bulgaria, Turcia, Brazilia, Africa, Italia, Portugalia, Germania şi Spania. Având deja experienţa internaţională, lucrând în ultimii trei ani în SUA, Anglia şi Turcia, acesta a precizat că prima impresie pe care a avut-o despre România, după ce a ajuns aici, a fost destul de bună.
“Eu am mai locuit şi în alte ţări şi mereu am încercat să văd partea bună a lucrurilor. Îmi place mult România. Am venit aici după ce am stat un an la Istanbul. Când am plecat spre Turcia, mă pregătisem pentru o societate închisă, dar când am ajuns acolo am găsit una foarte OK. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu România. Mă aşteptam să găsesc o ţară nu foarte dezvoltată, dar în schimb am găsit-o modernă. Atât logodnica mea, cât şi prietenii din Spania care m-au vizitat au fost surprinşi de această ţară şi le-a plăcut”.
Întrebat când a auzit pentru prima oară de România, Manuel Davó a mai precizat că acesta a avut loc în timpul şcolii. “În momentul în care a murit Ceauşescu profesorii ne-au explicat despre el şi despre schimbările care se petreceau în România. Aveam 12 ani”.
Evoluţia pe piaţa imobiliară s-a oprit când începuse să crească Unul dintre aspectele pozitive ale societătii româneşti pe care avocatul spaniol îl subliniază se regăseşte în amabilitatea oamenilor şi respectul pe care îl acordă celorlalţi. “Cât despre piaţa de muncă din România, din experienţa mea de până acum, pot spune că cei de aici sunt bine formaţi şi serioşi. De asemenea, m-a surprins şi faptul că vorbesc mai multe limbi străine, pregătirea pe care o au şi plăcerea cu care muncesc, contribuie la aspectul pozitiv care diferenţiază societatea română de alte societăţi. Cât despre stilul meu de viaţă, acesta nu s-a schimbat prea mult. Indiferent de oraşele în care mă aflu, încerc să-l menţin mereu acelaşi. Să muncesc şi să cunosc mai bine locul în care mă aflu, chiar dacă în timpul liber pe care îl am este limitat”, spune Davó.
În acelaşi timp, Manuel Davó a subliniat şi un aspect negativ, acela că românii sunt mult mai retraşi, în comparaţie cu spaniolii. “Ceea ce îmi lipseşte este faptul că interacţiunea între persoane nu este prea mare şi din acest punct de vedere se simte mai multă răceală”.
Legat de campania realizată de Guvernul României, în septembrie, şi care are ca scop promovarea unei imagini pozitive a românilor din Spania, Manuel Davó consideră că această iniţiativă este foarte bună. “Din păcate, în Spania nu există un concept real atribuit României. Nu suntem conştienţi despre ceea ce înseamnă românii şi de multe ori se creează o imagine eronată despre aceştia, în mare parte din cauza influenţei mass-media. Motiv pentru care, consider foarte bună această campanie care se desfăşoară acum în Spania. Va contribui astfel la prezentarea unei imagini reale a comunităţii de români din Spania”.
Beneficiind de experienţa în domeniul imobiliar, avocatul spaniol a precizat că din acest punct de vedere există diferenţe între România şi Spania. “În Spania, nivelul este mult mai avansat. Iar România se afla pe drumul cel bun în ceea ce priveşte recuperarea acestui deficit. Criza financiară a afectat acest demers, iar evoluţia pe piaţa imobiliară românească s-a oprit tocmai când aceasta începea să se trezească”.
Manuel Davó a precizat că va rămâne “încă un an, pentru a pune la punct activitatea biroului de avocatură. Dar, până la urmă, depinde de mine. Mă simt bine în România, sunt la început aici şi totul este nou pentru mine”.
„În România te simţi în siguranţă”
Un alt spaniol care a participat la acest interviu a fost Bosco Muñoz. Acesta a venit la Bucureşti pentru a lansa compania de construcţii, Geseduma. A auzit de ţara nostră, tot în timpul şcolii, însă, ulterior a luat contact cu românii emigraţi în Sevilla, oraşul său natal. E aici de aproape un an şi intenţionează să mai rămână până în aprilie.
“Prima impresie despre România a fost destul de bună. Am rămas surprins în momentul în care am ajuns aici, pentru că mă aşteptam să fie mai în urmă. Locuind de aproape un an aici, pot spune că încep să cunosc, din ce în ce mai bine, societatea românească, prin intermediul relaţiilor profesionale sau de prietenie pe care le am cu românii. Dar, sunt şi diferenţe pe care le simt între cele două societăţi. La noi se simte mai bine caracterul mediteranean, suntem mai deschişi, mai fericiţi, ieşim pe străzi de sărbători, în timp ce aici oamenii sunt mai închişi, puţin mai retraşi”.
În ceea ce priveşte aspectul pozitiv legat de România, Bosco Muñoz precizează că “România nu este ceea ce pare din afară. În Spania, când se vorbeşte despre România, se vorbeşte de rău. Sunt mulţi spanioli care îi pun pe toţi românii în aceeaşi categorie, fără să ştie multe lucruri despre ei. Nu aceasta este realitatea! Motiv pentru care consider foarte bună iniţiativa Guvernului de a demara o campanie în acest sens. Când vii aici găseşti oameni care se poartă frumos, te simţi în siguranţă, ca în orice alt oraş din Spania. De fapt, în Bucureşti ai mai multă siguranţă decât în orice alt oraş din Spania”.
Un alt aspect pe care antreprenorul spaniol a ţinut să-l menţioneze este legat de faptul că, din păcate, România nu se promovează suficient în străinătate. “Aici sunt foarte multe locuri frumoase. Pe lângă Bucureşti, care oferă multe alternative culturale şi sociale, sunt şi alte zone frumoase, ca Braşov, Bran, Sibiu. Este păcat faptul că nu se deschide mai mult turismul românesc spre exterior. Iar campaniile de promovare turistică sunt imperceptibile în afara ţării”.
Afaceri cu Gică Popescu Javier Menéndez a venit în România în urmă cu mai mulţi ani. În cadrul companiei sale Disenate Design Interior mai este acţionar şi fostul internaţional Gică Popescu. Acesta a precizat că unul dintre elementele negative cu privire la percepţia României în Spania este legat de faptul că mediatizarea unor acte de violenţă comise de cetăţeni români a atras o imagine negativă. “De regulă, aceştia sunt foarte muncitori. Sunt mulţi români care vin în Spania pentru a câştiga mai bine, pentru a avea o stare economică superioară celei din România. Important este ca atunci când ajung acolo să cunoască limba. Acest avantaj îi va susţine considerabil în demersul lor”.
În ceea ce priveşte opinia sa despre România, Javier Menéndez a mai afirmat că “societatea română este puţin diferită de cea spaniolă. Dar asta nu înseamnă că este un lucru pozitiv sau negativ. Această ţară se va deschide foarte mult în perioada următoare, în special, datorită celor care au fost în Spania şi care s-au întors cu experienţa de acolo, în domeniile în care au lucrat, mai ales în construcţii. În plus, cei care vor reveni vor contribui prin mentalitatea nouă şi prin modul diferit, dar constructiv, de a face lucrurile”, a concluzionat acesta.
CITIŢI ŞI: Ce părere au spaniolii despre România? - interviu cu Ambasadorul Spaniei în România