România nu are undă verde de la Bruxelles pe Codul fiscal

România nu are undă verde de la Bruxelles pe Codul fiscal

Dezechilibrul bugetar ce va fi generat de scăderile de taxe din noul Cod fiscal nemulțumesc Comisia Europeană și FMI. În plus, în contextul crizei Greciei, o creștere a dezechilibrelor e periculoasă, atrage atenția și președintele Klaus Iohannis

Cu două zile în urmă, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, declara că România are în continuare acord cu FMI și Comisia Europeană, în urma reuniunii miniștrilor de Finanțe din UE, consiliul ECOFIN. „Am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor: Acordul României cu FMI și CE continuă!”, a scris ministrul Teodorovici, pe contul de facebook. Nu menționa însă un lucru foarte important – membrii ECOFIN nu își dăduseră încă acordul asupra punctului care a stârnit cele mai multe nemulțumiri din partea Comisiei, până acum: Codul fiscal.

Într-un interviu acordat unui jurnalist al televiziunii publice, aflat la Bruxelles, ministrul recunoaștea însă acest lucru. „Singura chestiune rămasă în discuție a fost legată de impactul pe care Codul fiscal aprobat de Parlamentul României îl are începând cu 2016. Aceasta a fost singura discuție rămasă de clarificat încă. Acordul nu se suspendă, rămâne așa cum este el astăzi, în speranța că până la finalul lunii septembrie să arătăm Comisiei Europene că toate angajamentele asumate vor fi și respectate”, a spus Teodorovici.

De altfel, în urma ace leiași reu niuni ECOFIN, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, atrăgea atenția asupra „abaterii fiscale” pe care o poate genera noul Cod în special prin măsura fanion, de reducere a TVA de la 24 la 19%. Acesta spunea că deficitul ar putea ajunge la 3% din PIB, (după numai 1,5% anul trecut). Or, creșterea de deficit ar fi un semnal „foarte prost” pentru creditori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cheltuieli de peste 10 miliarde de lei

Scăderea TVA propusă prin noul Cod fiscal presupune o diminuare de venituri de 9 miliarde de lei, efortul bugetar total, generat de toate măsurile de relaxare fiscală propuse, fiind de circa 12 miliarde de lei.

Până acum, Guvernul se bazează, pentru acoperirea golului astfel creat pe mai buna colectare, din care ar putea obține „un miliard”, după cum a spus ministrul Finanțelor, și pe venituri mai mari din redevențe, incerte însă. Se creează astfel perspectiva unui deficit bugetar care nu se știe cum va putea fi acoperit. Or, în contextul crizei din Grecia, investitorii au devenit din nou foarte sensibili în legătură cu țările care nu își gestionează situațiile financiare și au de a face cu dezechilibre mari.

Contextul crizei grecești

Ieri, într-o conferință de presă, atât Mugur Isărescu, cât și președintele Klaus Iohannis, au tras un semnal de alarmă. „Devine imperios să renunțăm la iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare sau datorii publice sau că politicile fiscale pot compensa reformele structurale”, a spus președintele țării. El s-a referit în acest context la noul Cod fiscal, ce i-a fost trimis spre promulgare, spunând că ideea că scăderea de taxe ar ajuta la sustenabilitatea creșterii economice ar putea induce în eroare. Iohannis a declarat că în preajma anilor electorali „trebuie să înțelegem distanța dintre dorința politică și realitatea economic”. Mugur Isărescu a spus că România a ajuns să se finanțeze la cele mai mici costuri istorice, dar poate pierde acest avantaj dacă se ajunge la dezechilibre economice.

Ponta: Legea salarizării depinde de Cod

În context, premierul Victor Ponta a spus ieri, la sedința săptămânală a Executivului, că de Codul fiscal depinde finalizarea legii salarizarii bugetarilor. „Sper să avem Codul fiscal promulgat și să avem în felul asta predictibilitate pentru toamnă. Cu Codul fiscal promulgat și cu toate datele economice, putem să mergem la finalizarea legii salarizării în toamnă”, a declarat premierul. Acesta a mai spus că speră că președintele Klaus Iohannis se va gândi la România și va promulga Codul fiscal, precizând că acest document a fost votat în Parlament în unanimitate, „deci inclusiv de PNL”. „Eu sper, totuși, ca președintele să nu facă vreo ambiție și să se gândească la România și să promulge Codul fiscal’’, a spus Ponta.