România nu are probleme doar cu pandemia de coronavirus. O altă boală face ravagii an de an

România rămâne țara cea mai afectată de tuberculoză din întreaga Uniune Europeană. E drept, cazurile înregistrate au mai scăzut în ultima vreme.

România are probleme cu pandemia de coronavirus, dar înregistrează mai puține cazuri de tuberculoză. Au fost mai puține diagnosticări, cu 35%. Explicația este oferită de Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”. Subiectul a fost adus în discuție cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Tuberculozei.

„Această scădere de 35% pe care o vedem acum în datele statistice - o scădere de 35% la cazurilor diagnosticate este una importantă şi dacă am fi într-un an care nu ar însemna pandemie ar fi un lucru peste aşteptările tuturor.

Tuberculoza, o problemă uriașă de sănătate în România

Această scădere de 35% înseamnă pacienţi mai puţini în spitalele de pneumoftiziologie din România, înseamnă pacienţi mai puţin în dispensarele TB şi nu pentru că noi, pneumologii, nu am fost acolo şi nu suntem în continuare la locurile noastre, ci pentru că frica a paralizat tendinţa pacientului de a se adresa atunci când are o problemă respiratorie medicului pneumolog”. A afirmat Beatrice Mahler.

La „Marius Nasta” s-a desfășurat un program de screening în care depistarea cazurilor de tuberculoză s-a îndreptat către pacient. Către grupurile vulnerabile şi persoane utilizatoare de droguri.

„Avem o reducere a numărului de pacienţi diagnosticaţi, în condiţiile în care România, prin Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', a derulat un program de screening în care depistarea cazurilor de tuberculoză s-a dus către pacient, către grupurile vulnerabile, şi anume în zone rurale, pacienţi fără adăpost şi persoane utilizatoare de droguri”. A mai precizat managerul Institutului de la „Marius Nasta”.

„Suntem pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul cazurilor de tuberculoză activă”

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a vorbit despre marea problemă reprezentată de tuberculoză. Și a precizat că epidemia silenţioasă de tuberculoză este una dintre cele mai de temut epidemii.

Ea afectând de cele mai multe ori persoane vulnerabile din punct de vedere al stării de sănătate sau al condiţiilor socio-economice din care provin, astfel încât accesul la diagnostic şi la tratament poate să fie de multe ori dificil sau întrerupt.

„Aceste statistici triste - cum că suntem pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul cazurilor de tuberculoză activă. Din păcate, suntem pe un loc mai mult decât fruntaş în ceea ce priveşte numărul de cazuri de tuberculoză la copii.” A spus Moldovan.

Tuberculoza rămâne una dintre marile probleme de sănătate, în țar noastră, chiar și în timpul pandemiei. „Tuberculoza este o boală potenţial prevenibilă şi tratabilă. (...)

„Tuberculoza rămâne o problemă marcantă de sănătate publică în România”

Este o tradiţie împovărătoare pe care specialiştii şi Ministerul Sănătăţii se străduiesc să o diminueze pe cât posibil şi în fiecare an s-a reuşit într-o măsură remarcabilă acest lucru, dar nu trebuie să uităm că tuberculoza rămâne o problemă marcantă de sănătate publică în România. Pandemia de COVID a influenţat substanţial accesul la servicii medicale pentru diagnosticul şi tratamentul tuberculozei.” A afirmat și conf. dr. Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„În fiecare an, ziua de 24 martie reprezintă un prilej de a face cunoscute acţiunile, măsurile şi resursele pe care le concentrăm pentru întărirea capacităţii de tratare şi prevenţie a tuberculozei, obiectivul final fiind eradicarea acestei maladii.” Au spus și reprezentanții de la Ministerul Sănătății.