România, nevoită să se împrumute iarăși, la dobânzi foarte mari, dacă ratează PNRR

PNRR. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cazul în care România nu va reuși să atragă întreaga sumă din componenta de împrumut a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în acest an, țara va fi forțată să se împrumute de pe piața externă la dobânzi mai ridicate. Totul în contextul în care Guvernul întârzie reformele necesare.

Potrivit planului de împrumuturi al Ministerului Finanțelor pentru anul curent, se prevede ca din componenta de împrumut a PNRR să fie asigurate 2 miliarde de euro dintr-un total de 160 de miliarde de lei, se arată în informațiile obținute de profit.ro.

În ciuda faptului că scenariul principal prevede ca statul să nu piardă fonduri din PNRR, întârzierea reformelor stabilite ca obiective-cheie în cadrul acestuia de către coaliția de guvernare ar putea duce la pierderea unor sume importante de către România.

România va împrumuta bani de pe piața externă, în absența fondurilor PNRR

În prezent, există aproximativ un miliard de euro care are un grad mai mare de certitudine, în timp ce există îndoieli cu privire la restul sumei, deoarece Guvernul și Parlamentul amână reformele prevăzute în PNRR, cum ar fi reforma pensiilor speciale.

România ar putea economisi aproximativ patru miliarde de euro prin utilizarea fondurilor din componenta de împrumut a PNRR, datorită dobânzilor mai mici pe care le poate obține pe piața internațională decât cele la care ar putea să se împrumute prin forțe proprii.

Ministerul Finanțelor are planificată o ieșire pe piețele externe în toamna aceasta, pentru a determina dacă trebuie să acceseze mai multe împrumuturi pentru a compensa un eventual eșec în ceea ce privește PNRR. Până acum, statul a obținut finanțare în condiții avantajoase atât pe piața internă, cât și pe cea externă în primele luni ale anului, ceea ce ar reduce, în absența unei presiuni cauzate de PNRR, nevoia de a obține un împrumut mai mare în toamnă.

Planurile Guvernului în ceea ce privește împrumutul

În 2023, guvernul are nevoie de o finanțare brută de aproximativ 160 miliarde lei, la care se adaugă refinanțarea instrumentelor de cash management. Ministerul Finanțelor va trebui să atragă împrumuturi de pe piețele interne și externe, în funcție de deficitul bugetar.

Suma indicativă de împrumuturi ce urmează a fi contractate de pe piața internă este de aproximativ 97-102 miliarde lei, cu o structură a maturităților de circa 20% pentru termenul scurt și 80% pentru termenul mediu și lung.

De asemenea, volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 11-12 miliarde euro, potrivit profit.ro.