Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PSD pariază mai departe pe Rețeaua electorală a Baronilor locali

13-02/cristoiu_01-465x390
Autor: | | 49 Comentarii | 3596 Vizualizari

Coaliţia de guvernămînt PSD-UNPR-PC şi-a lansat sîmbătă la Romexpo, candidaţii pentru europarlamentarele din 25 mai 2014. Așa s-a pretins de către organizatori. În realitate, a fost vorba de lansarea candidaților PSD pentru europarlamentare, UNPR și PC fiind un altfel de a spune, mai politicos, unor filiale ale PSD, așa cum orășenii spun ”fund” acolo unde țăranii spun pur și simplu ”cur”.

Martori ai întregii istorii postdecembriste, primul nostru impuls, la spectacolul de la Romexpo, a fost să ne frecăm la ochi, pentru a ne convinge că sîntem în 2014 şi nu în 1990.

Aceasta deoarece, prin întreaga sa desfăşurare, manifestarea de la Romexpo a părut asemănătoare celor ale FSN-ului lui Ion Iliescu din 1990.

Prin multe dintre notele sale, aş fi identificat sindrofia de la Romexpo, cu mitingul din 15 iunie 1990, cînd Ion Iliescu a mulţumit ortacilor din Valea Jiului pentru felul strălucit în care au reuşit să devasteze Bucureştiul în numele partidului de guvernămînt.

În postura de trăitor al ultimilor ani de domnie a lui Ceauşescu, eu aş raporta însă manifestarea de la Romexpo la marile adunări populare meşterite de Nicolae Ceauşescu tot la Romexpo.

Aceiași oameni, mii, aduşi din toată ţara pe banii daţi Statului prin taxe şi impozite, de cetăţeni pentru bunuri publice, deturnate de Partidul Conducător spre acţiunile sale de propagandă şi agitaţie.

Aceiaşi participanţi doar cu hoitul la atmosfera din sală, sărind în picioare, zbierînd, hăulind, aplaudînd, scandînd nu sub puterea unei emoţii, ci la porunca regizorilor de pe scenă.

Aceleaşi mijloace prăfuite de ședință de partid lărgită, cu participarea oamenilor muncii, români și de alte naționalități, de la recuzita bombastică, dar bătrînească, pînă la ţinuta costum boțit.

Acelaşi cult al personalităţii unui ins de pe scenă – Conducătorul – ţel al surîsurilor slugarnice, al aplauzelor comandate, al discursurilor unsuroase.

Același invitat pompos de peste hotare, grăbit să laude realizările regimului pentru a-și plăti vila de protocol și specificul local, pus la dispoziție de șmecherii de la București: tzuica, mămăligtza, fetitza.

E suficient să raportăm această manifestare de comunism ruginit, care n-a trecut nici măcar de liberalismul hruşciovist, de la Romexpo, cu manifestarea originală a PMP de lansare a eurocandidaţilor pentru a sesiza prăpastia de mentalitate.

PSD rămîne un partid al birocraţilor neocomunişti, dominat de mentalităţile activiştilor mărunţi din PCR de pe vremuri.

PMP, deşi cu multe slăbiciuni preluate de la partidele tradiţionale, se străduieşte să-şi adapteze manifestările la dinamica lumii de azi, lume marcată de originalitate şi spontaneitate, de comunicare a politicienilor de la egal la egal cu alegătorii.

Afişele PMP dezvăluie o tentativă de a face un efort de noutate în politica românească.

Afişele noului PSD sînt anacronice întorcînd propaganda şi agitaţia la simplismul PMR-ului de pe vremea lui Stalin.

Sigur faci aceeasi greseala! Cum se fierb ouale pentru a le vopsi de Paste! Ce nu stiai!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI