Şi nu de azi, de ieri, ci mai demult, din 2004.

Şi totuşi, revenind asupra acestui interviu după experienţa zilei de joi, 28 august 2014, cînd Guvernul Victor Ponta a adoptat Ordonanţa de urgenţă prin care se suspendă democraţia pentru un timp,  timp necesar Grupului Infracţional Organizat numit PSD să fure Opoziţiei primarii ceruţi de biruinţa în alegerile prezidenţiale, ne vom da seama că Traian Băsescu a avut o Declaraţie nu numai ieşită din comun, dar şi istorică.

De ceva vreme, mai ales în acest ultim an de mandat prezidenţial, Traian Băsescu a susţinut că victoriile înregistrate în deceniul de bătălie pentru statul de drept sunt ireversibile.

Instituţiile – rostea domnia sa, cînd avea prilejul – sînt puternice în independenţa lor.

De aceea, ele vor rezista tăvălugului orb al PSD, partid eminamente reacţionar, rămas în esenţa sa prin spermatozoidul neocomunist din care s-a născut, antidemocratic, anti stat de drept.

Noi am contrazis pe cît am putut aceste aserţiuni atît de optimiste încît frizau duioşia, afirmînd că nimic în România nu-i ireversibil cînd e vorba de implementarea unor standarde care contrazic nevoia autohtonă de  acceptare vegetală a vieţii, cînd e vorba de modernizarea societăţii, văzută ca primejdioasă de oligarhii postdecembrişti, îmbogăţiţi tocmai prin absenţa statului de drept.

Pe măsură ce Puterea PSD-istă se încoţopenea, după cum îi e felul, instituţiile statului de drept, conduse de personaje miluite cu un post, ca să nu moară de foame sau de mediocritate, clacau pe rînd, manifestîndu-se ca fete-n casă ale lui Victor Ponta şi găştii lui de golănaşi:

CNA, Avocatul Poporului, TVR, BNR, INS, ba chiar şi Institutul Meteorologic, gata să dea timpul probabil după cum simte nevoia să se scarpine în somn Liviu Dragnea.

Traian Băsescu o ţinea langa cu încrederea în instituţiile statului de drept.

Poziţia sa era explicabilă atît în în plan personal, cît şi în plan politic.

În plan personal, prin nevoia de a-şi apăra mandatul de 10 ani ca unul în care statul de drept s-a întărit.

În plan politic, prin nevoia bărbatului de stat de a păstra încrederea românilor în instituţiile democratice.

Noi însă am criticat această supralicitare a lui Traian Băsescu arătînd că ea micşorează starea de veghe, vitală sub regimul PSD-ist, definit esenţial prin banditismul celui care profită de absenţa veghii, că ea îi face pe mulţi oameni cinstiţi să se culce pe o ureche, zicîndu-şi că în România membră a UE PSD nu-şi mai poate permite orice.

Miercuri, 20 august 2014, Traian Băsescu a renunţat în chip spectaculos la optimismul  primejdios în privinţa statului de drept, acceptînd că România se poate întoarce la vremurile FS-iste cît ai clipi:

„Realizator: Dar, indiferent de cine câştigă alegerile prezidenţiale, credeţi că există vreun pericol, ca România să facă nişte paşi înapoi, în ceea ce priveşte statul de drept, independenţa justiţiei? Pentru că au fost nişte semnale de alarmă foarte mari: suspendarea dumneavoastră din 2012, nu mai vorbesc de povestea din 2007, marţea neagră. Nişte momente în care ne-am dat seama că lucrurile, deşi păreau pe o traiectorie normală, spre tot ceea ce înseamnă stat democratic în adevăratul sens al cuvântului, s-ar putea să fim întorşi înapoi de astfel de gesturi.

Traian Băsescu: Doamnă, răspunsul meu categoric este da, România se poate întoarce înapoi, dacă electoratul românesc va da socialiştilor toată puterea. Cu un Victor Ponta la Palatul Cotroceni, sunt sigur România se va întoarce înapoi“.

Ulterior, în acelaşi interviu, Traian Băsescu a arătat şi instrumentele prin care PSD-ul triumfător, care a pus mîna pe toată Puterea în România, va  nărui statul de drept aşa cum cer baronii locali.

Adoptînd legi care să legalizeze fărădelegile:

„Traian Băsescu: Acesta este motivul pentru care vă spun că România va face paşi majori înapoi dacă la Cotroceni ajunge Victor Ponta. Pentru că va modifica legislaţia şi va pune sub control şi DNA şi SRI şi SIE şi Înalta Curte, pentru că nu trebuie să suni la judecători şi procurori. Poţi să le modifici legea. Nu trebuie să suni la SRI, poţi să-i modifici legea. ”

Joi, 28 august 2014, Guvernul Victor Ponta a aprobat Ordonanţa de urgenţă prin care timp de 45 de zile două articole ale unei legi sunt suspendate pentru ca PSD să poată fura Opoziţiei primarii necesari victoriei candidatului PSD la scrutinul prezidenţial.

Asta în ciuda protestelor Opoziţiei, ale presei independente, în ciuda bombănelilor venite de la ambasadele SUA şi Angliei.

Dacă de pe acum, cînd n-are toată Puterea, PSD nu ţine cont de protestele Opoziţiei, de criticile din presa independentă şi din societatea civilă, adoptînd o lege care-i să-i legalizeze fărădelegile, la ce să ne aşteptăm  cînd candidatul Penalilor, Victor Ponta va ajunge la Cotroceni?!

Dacă românii mai pot tresări la rînjetul scurt al Răului, momentul 28 august 2014 poate fi benefic statului de Drept.

Convinşi că aşa va arăta România după ce PSD va cuceri şi Preşedinţia, românii ar trebui să iasă la vot pentru a vota împotriva lui  Victor Ponta, candidatul Penalilor din PSD.