ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Bătîndu-se între ei, "copiii lui Băsescu" fac pulbere moștenirea lăsată de Traian Băsescu
- Ion Cristoiu
- 12 februarie 2015, 19:23
N-am nici un motiv să-l simpatizez pe Cosmin Gușă. Nu pot însă să-i neg excelenta cunoaștere din interior a vieții noastre politice, nu atît în postura de martor, pe care vrea să și-o asume, cît mai ales în cea de actor, pe care o deține.
Din acest punct de vedere, am luat seamă la o observație mai aparte a lui Cosmin Gușă de pe Realitatea tv:
„Cu ceea ce am spus legat de Elena Udrea şi Florian Coldea, am vrut să arăt nu doar ridicolul situaţiei, ci şi anormalitatea. Nişte oameni care au trăit timp de 10 ani atît de aproape în vecinătatea celui care a manageriat două mandate, respectiv Traian Băsescu, mult prea uşor, şi aici mă refer la uşurinţa cu care Elena Udrea a adoptat această atitudine, se bumbăcesc în public. Sigur, din acest punct de vedere lui Florin Coldea nu avem ce să îi reproşăm, pentru că nu a spus niciun cuvânt, într-un mod potrivit. Dar faptul că cei doi sînt copilul politic vizibil, respectiv Elena Udrea, celălalt copilul instituţional, mai puţin vizibil, ăsta este un fapt de care nu se îndoieşte nimeni, de la începutul pînă la sfîrşitul mandatului, ăsta a fost şi asumat de Traian Băsescu”.
Într-adevăr, Elena Udrea și Florian Coldea sunt copii lui Traian Băsescu. Traian Băsescu i-a descoperit, Traian Băsescu i-a promovat, Traian Băsescu i-a luat alături în procesul istoric de modernizare a României.
Pentru c-au fost copiii lui Traian Băsescu, și Elena Udrea și Florian Coldea au avut de suferit ura liderilor PSD. Elena Udrea spune - și pe drept cuvînt -, în Jurnal, că Victor Ponta i-a zis lui Florian Coldea că-l va da afară dacă va ajunge președinte. Asupra lui Florian Coldea, ca și asupra Elenei Udrea au fost ațintite zilnic tulumbele cu lături ale Antenei 3.
Eu însă aș adăuga celor doi și pe Codruța Kovesi. Întreaga carieră din ultimii zece ani ai actualei șefe a DNA a depins crucial de Traian Băsescu. Traian Băsescu a promovat-o procuror general în 2006. Traian Băsescu a reconfirmat-o în 2009 pe post, deși CSM-ul o respinsese. Traian Băsescu s-a luptat, în 2013, nu numai cu Victor Ponta, dar și cu deontologii din presă pentru numirea în fruntea DNA, într-un moment cînd fusese trecută pe linie moartă. Despre campaniile duse împotriva ei de presa Penalilor n-are rost să mai vorbim.
Nu putem exclude dintre copiii lui Traian Băsescu pe Monica Macovei. Descoperită și promovată de Traian Băsescu, ea și-a atras ura Penalilor din PSD și din alte partide. Ca ministru al Justiței în perioada de început a regimului Traian Băsescu, Monica Macovei a fost partenera de Proiect a lui Traian Băsescu.
Elena Udrea, Florian Coldea, Codruța Kovesi, Monica Macovei, alături de numeroși alți șefi de instituții și de lideri politici sînt nu numai copiii lui Traian Băsescu, dar și partenerii fostului președinte la procesul istoric de modernizare a României din ultimii zece ani.
Din motive care-mi scapă, Traian Băsescu denunță sintagma Regimul Băsescu. Ea însă, sintagma, dă seamă nu de un regim de Putere, ci de un proces impus și condus de Traian Băsescu.
Acest regim a fost prezentat de propaganda PSD, de Trustul Intact, cu toate ramificațiile sale de presă fomistă, drept un regim corupt, dictatorial, în care s-au comis crime precum trimiterea la pușcărie a lui Adrian Năstase, a lui Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu. Pe vremea cînd era lider USL, Victor Ponta lansase teza unei așa-zise debăsificări a țării, înțelegînd prin asta punerea cu botul pe labe a Justiției. În campania electorală, dărîmarea Regimului Băsescu a fost principala teză a lui Victor Ponta. Românii au apreciat însă altfel. Și anume că în mandatul lui Traian Băsescu s-au făcut pași cruciali pentru modernizarea țării.
Cum au apreciat?
Administrîndu-i lui Victor Ponta una dintre cele mai umilitoare înfrîngeri din istoria postdecembristă.
După fiecare mandat prezidențial, cei care au lucrat cu fostul președinte se dau peste cap ca să salveze imaginea bună a fostului regim, ca să rămînă în posteritate sub un semn pozitiv ceea ce ei au făcut. Pașii importanți făcuți de România sub cele două mandate ale lui Traian Băsescu nu sînt numai opera lui Traian Băsescu. Sînt și opera Ministerului Justiției, condus de Monica Macovei, și opera SRI, condus de George Maior și Florian Coldea, și opera Parchetului General, condus de Codruța Kovesi, și opera DNA, condusă de Daniel Morar, mai întîi și Codruța Kovesi, mai apoi, și opera Elenei Udrea, una dintre politicienele loiale lui Traian Băsescu și, prin aceasta, loială măsurilor luate de Traian Băsescu și opera jurnaliștilor care l-au apărat pe Traian Băsescu în 2012, cînd s-a încercat lovitura de stat USL- istă.
Toți acești colaboratori ai lui Traian Băsescu, cu care fostul președinte a dus bătălia pentru consolidarea statului de drept, sînt angajați în prezent într-o bătălie fratricidă sinucigașă, al cărei rezultat nu poate fi decît compromiterea muncii lor de zece ani alături de Traian Băsescu. Elena Udrea, Florian Coldea, Codruța Kovesi, Monica Macovei și alții, prinși în acest incredibil război fratricid, contribuie fără să-și dea seama la ceea ce Victor Ponta și-a asumat, încă din ianuarie 2013, și a continuat în campanie, sub sintagma perversă debăsificarea României:
Punerea la îndoială a tot ce s-a făcut în anii de președinție ai lui Traian Băsescu pentru modernizarea României.
22 decembrie 2014.
Traian Băsescu pleacă de la Cotroceni după zece ani de mandat, cel mai lung din perioada postdecembristă.
Au fost zece ani în care prezența lui Traian Băsescu în spațiul public ajunsese la proporțiile unei obsesii naționale.
Pe 20 decembrie 2014, Traian Băsescu ține o Conferință de presă menită a înfățișa bilanțul celor zece ani de mandat:
Întărirea statului de drept, Justiție independentă, creată prin libertatea dobîndită de procurori și judecători de a nu ține cont de presiunea politică, Servicii secrete moderne, democratizate, scoase de sub influența celor cu bani, o anticorupție duduitoare.
Presa independentă se grăbește să consfințească această moștenire.
Concluzia tuturor comentariilor:
Traian Băsescu a făcut și greșeli.
Acestea pălesc însă în fața moștenirii reprezentate de Justiția independentă.
28 ianuarie 2015.
Elena Udrea e convocată la DNA și pusă sub control judiciar în afacerea Microsoft. Șefa PMP anunță că va spune adevărul despre ce i se întîmplă ei.
Şi merge la Hotnews, unde dă naștere unei lungi spovedanii.
După ce ține să ne reamintească locul de excepție jucat în cei zece ani de mandat al lui Traian Băsescu, Elena Udrea se lansează într-un atac devastator împotriva moștenirii lui Traian Băsescu.
Din spovedania de la Hotnews, dar și din cele care au urmat, se conturează un Regim Traian Băsescu total diferit de cel prezentat în conferința de presă din 20 decembrie 2014 și de cel despre care a scris întreaga presă independentă.
E regimul prezentat de propaganda penalilor din România – întruchipată de televiziunile de casă ale lui Victor Ponta – Antena 3 și România tv – de intervențiile liderilor PSD pe toate televiziunile, de răcnetele tuturor celor condamnați pentru jefuirea țării:
Dosarele de corupție din cei zece ani de mandat au fost rezultatul comenzilor politice, toate instituțiile statului de drept din Regimul Traian Băsescu au fost instrumente de Poliție politică.
Nu s-a ajuns la crimele comise de Traian Băsescu, dar nici mult nu mai e.
Șocul produs e uriaș.
Elena Udrea trece – și pe drept cuvînt – drept persoana cea mai apropiată de Traian Băsescu în ultimii zece ani. Spre deosebire de cele ale Penalilor, dezvăluirile ei au credibilitatea dată de locul și rolul conferite chiar de Traian Băsescu.
Nu trece mult și DNA și SRI confirmă fără să vrea alegațiile Elenei Udrea.
Pentru că nu trece mult și DNA anunță un Dosar penal pe numele Elenei Udrea în afacerea numită Gala Bute.
Gala Bute a avut loc în urmă cu ani.
Despre Afacere s-a scris pe rupte în presă.
Timp de mai mulți ani, Elena Udrea n-a fost atinsă cu o floare.
Împotriva Elenei Udrea curg denunțurile. Au fost și înainte denunțuri? Dacă da, de ce nu li s-a dat curs?
Mai mult, DNA se năpustește asupra Elenei Udrea cu trei cereri de arestare preventivă, caz unic într-o țară minim civilizată.
Pe drept cuvînt opinia publică se întreabă:
De ce nu s-au deschis aceste dosare în perioada cînd Traian Băsescu era președinte?
Și răspunsul, la care Codruța Kovesi și Florian Coldea, șeful SRI, instituție care – potrivit Comunicatelor - a sprijinit realizarea acestor dosare, nu s-au gîndit e următorul:
Pentru că la vremea respectivă și DNA și SRI n-au îndrăznit s-o facă, deoarece se temeau de Traian Băsescu.
Prin aceasta, cei doi copii ai lui Traian Băsescu lovesc puternic în moștenirea Traian Băsescu.
Fără să-și dea seama ei dau apă la moară lui Victor Ponta și propagandei lui Dan Voiculescu, care au susținut că acțiunile DNA și SRI în materie de luptă împotriva corupției, constituiau instrumente de răfuială politică a lui Traian Băsescu, în timp ce oamenii fostului președinte erau protejați.
Exact ce spune și Elena Udrea în Spovedaniile sale.
Cine cîștigă dina acest război fratricid?
S-ar părea că președintele Klaus Iohannis.
La ceremonia de la CCR din decembrie 2014, Klaus Iohannis anunță că mandatul său va sta sub semnul Punct și de la capăt.
Traian Băsescu îl contrazice:
Poate, virgule, deoarece, el, Traian Băsescu, îi lasă o moștenire deosebită.
S-ar părea că punerea la îndoială a moștenirii Traian Băsescu îi înlesnește lui Klaus Iohannis transpunerea în practică a Obiectivului Punct și de la capăt. Peste cele două mandate ale lui Traian Băsescu se trece în zbor, ca peste ceva care n-a fost decît dezastru. Poate că așa gîndesc și unii dintre copiii lui Traian Băsescu, tentați de ideea de a face pe plac noului Stăpîn.
Numai că obiectivul Punct și de la capăt e o nerozie.
Nici un președinte, nici măcar Victor Ponta, nu poate să pună între paranteze cei zece ani de mandat ai lui Traian Băsescu.
Asta ar însemna și punerea la îndoială a tot ce s-a realizat în acești zece ani în materie de stat de drept, Justiție independentă și orientare pro-europeană a României.
Asta ar însemna nu numai punerea la îndoială a zece ani din viața Elenei Udrea, din viața Codruței Kovesi, a lui Florian Coldea, a Monică Macovei, a șefilor de instituții, a liderilor de opinie care au sprijinit bătălia angajată de Traian Băsescu pentru modernizarea României, dar și întoarcerea țării la FSN-ismul lui Ion Iliescu.