România va ave o lege pentru energia eoliană offshore. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat proiectul de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei în Marea Neagră.
România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an. Declaraţia a fost făcută de ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Adoptarea unei legi care să reglementeze cadrul juridic necesar pentru exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră face parte dintre angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Proiectul de lege va fi supus avizării interne și transmis în avizare interministerială. În vederea aprobării de către Guvern și propunerii spre adoptare de către Parlament”, a precizat Ministerul Energiei.
Este o măsură vitală pentru atingerea dezideratului decarbonării sectorului energetic românești. Conform unui raport al Băncii Mondiale, potențialul de energie eoliană offshore al României este de 76 GW.
Energia eoliană din Marea Neagră
În actuala variantă a proiectului de lege, cel târziu la finalul lunii iunie 2025, Guvernul va aproba prin hotărâre perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate, ținând cont de restricțiile impuse de protejarea mediului înconjurător, pe baza unui studiu care va fi demarat de Ministerul Energiei. De asemenea, în același termen, Guvernul va aproba prin hotărâre:
- (i) aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor eoliene offshore;
- (ii) cuantumul redevențelor; (iii) schema de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite investițiile în energia eoliană offshore.
Mai mult, cu respectarea acestui ritm, la finalul anului 2025 se vor finaliza contractele de concesiune cu investitorii interesați. Concesiunea perimetrelor eoliene offshore va fi realizată de către Ministerul Energiei, printr-o procedură de atribuire competitivă, conform prevederilor Codului administrativ.
Sursa foto: Pixavay.com
Când o să avem pentru prima dată energie eoliană produsă în Marea Neagră
„Marcăm astăzi o nouă promisiune îndeplinită. Crearea unui cadru legal pentru exploatarea energiei eoliene offshore este conformă cu viziunea pe care am anunțat-o încă de la preluarea mandatului: o energie sigură, la un preț corect și curată pentru toți românii. Până la finalul lunii decembrie, ne dorim ca legea energiei eoliene offshore să fie adoptată de Parlament, iar după 2030 să avem pentru prima dată energie eoliană produsă în Marea Neagră în Sistemul Energetic Național.
Ieșirea României la Marea Neagră ne oferă un avantaj pe care nu avem voie să îl ignorăm: prin energia eoliană offshore, România își va consolida securitatea energetică și poziția de lider regional. Proiectul lansat astăzi în avizare este perfectibil și suntem în continuare deschiși la punctele de vedere ale societății civile și mediului de afaceri”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.