România, la mâna hazardului: Cum vom petrece sărbătorile de iarnă. Octavian Jurma explică evoluția cazurilor COVID-19

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

„Numărul de cazuri (n.r. de infectare cu SARS-COV-2) sperăm să coboare sub 2.000 astfel încât media în România să scadă înaintea sărbătorilor de iarnă. Singurul lucru care poate să ne scoată real din această curbă descendentă este factorul politic”, a spus epidemiologul Octavian Jurma, comentând scenariile în care ar putea fi celebrate sărbătorile de iarnă în acest an.

România a trecut de vârful valului patru al pandemiei de coronavirus, însă în cele mai cumplite condiții. Octavian Jurma a criticat atitudinea de iresponsabilitate din mediul politic, făcând referire la faptul că autoritățile nu au luat măsuri concrete pentru a ține sub control situația pandemică. Însă, la jumătatea lunii decembrie, situația se va îmbunătăți, potrivit epidemiologului. Iată cum vor evolua cazurile de infectare și decese în următoarele săptămâni.

Octavian Jurma anunță recorduri de decese

În România, marți, 2 noiembrie, au fost raportate 591 persoane decedate din cauza bolii COVID-19. Întrebat cum se poate explica un astfel de record de morți, epidemiologul Octavian Jurma a precizat că „durează între 14 şi 30 de zile între momentul infectării şi momentul deznodământului. În 14 zile te vindeci, însă dacă boala continuă deznodământul poate fi decesul”.

„Curba deceselor urmează cam la două săptămâni de la curba infectărilor, astfel încât în această săptămână ne așteptăm să vedem vârful de decese şi poate şi în săptămâna viitoare, pentru că acum două săptămâni a fost vârful de cazuri înregistrate în România. Acum vedem consecințele că am lăsat pandemia de COVID-19 să urce la acest nivele de infectări. Indiferent ce facem acum putem preveni doar decesele care vor avea loc peste două săptămâni”, a explicat Octavian Jurma.

Potrivit specialistului, România a depășit ce a fost mai rău. Vârful valului patru a trecut, însă, „din nefericire, l-am depășit fără să luăm nicio măsură de a-l coborî, astfel încât am avut pentru prima dată în Europa un vârf pandemic complet nestânjenit”, a spus epidemiologul.

Ce se întâmplă de sărbătorile de iarnă cu cazurile COVID-19

„Coborârea de acum este una tot accelerată. Asta înseamnă că vom coborî sub 10.000 pe zi chiar în această săptămână, iar până la sfârșitul lunii vom coborî sub acest prag de 5.000 de cazuri pe zi, după care după două săptămâni spitalele vor începe să respire. Pe la jumătatea lunii decembrie situația se va îmbunătății semnificativ în spitale.

Numărul de cazuri sperăm să coboare sub 2.000 mii, astfel încât media în România să coboare înaintea sărbătorilor de iarnă. Singurul lucru care poate să ne scoată real din această curbă descendentă este factorul politic pentru că continuarea ratei de vaccinare în ritmul prezent este critică pentru o scădere rapidă a numărului de cazuri, altfel există riscul să ne stabilizăm pe un tablou constant, adică pe un număr de cazuri relativ constant, şi ar fi foarte grav pentru că în continuare secțiile ATI ar fi aglomerate. Urgența nu este certificatul verde în sine, ci măsurile”, a spus epidemiologul Octavian Jurma într-o intervenție la Antena3.