România, la coada clasamentului european. Corupția ne-a adus la egalitate cu Ungaria
- Ionel Sclavone
- 23 ianuarie 2020, 12:24
România se situează pe penultimul loc între țările Uniunii Europene într-un clasament privind percepția asupra corupției din sistemul public, întocmit de Transparency Internațional, care reflectă situația din 2019. Clasamentul a fost întocmit prin acordarea de puncte de la 0 la 100, în care 0 însemană „foarte corupt”, iar 100 – „deloc corupt” și se bazează pe opinia reprezentanților mediului de afaceri.
Transparency International arată în raportul aferent anului 2019, publicat pe site-ul propriu, că în vreme ce în alte state nivelul percepției corupției a stagnat sau a suferit schimbări nesemnificative, în cazul României s-a revenit la situația din 2012.
„Cu 44 de puncte, România se află pe penultimul loc la nivelul UE, la egalitate cu Ungaria și cu un punct în plus față de Bulgaria (43). Comparativ cu anul 2018, țara noastă înregistrează o scădere de trei puncte în 2019, ajungând la același scor ca în anul 2012. (…) se poate observa cum s-a modificat percepția față de corupția din sistemul public în ultimii 10 ani în România și în statele menționate anterior. De asemenea, Polonia cu cele 58 de puncte înregistrate în 2019, revine la același scor ca în anul 2012”, se arată în document.
România mai are de recuperat
În urma analizei realizate, Transparency International Romania recomandă autorităților din țara noastră o serie de soluții menite să reducă nivelul de corupție în sectorul publi
Între soluțiile recomandate se numără îmbunătățirea capacității instituțiilor publice de a aplica mecanisme de integritate, prin modernizarea standardelor de bună guvernanţă locală, pe un model elaborat de TI şi aplicat cu succes în alte state europene; înființarea Registrului Naţional de Conformitate, mecanism menit să ducă la creșterea transparenței administrative, ceea ce ar duce la reducerea vulnerabilităţilor la corupţie în administrația publică; întărirea instituțiilor publice implicate în lupta anticorupție.
„În plus, Transparency International Romania reiterează faptul că succesul luptei împotriva corupţiei este direct legat de instituţii puternice şi stabile în ansamblul lor. Avem nevoie de instituţii puternice, independente, de lideri responsabili şi cetăţeni implicaţi în viaţa comunităţii locale, care să sancţioneze derapajele”, susține raportul.
Recomandări generale
Organizația are în vedere și o serie de recomandări generale, aplicabile tuturor statelor, inclusiv României, în scopul reducerii corupției și îmbunătățirea încrederii în sistemul politic:
Consolidarea independenței față de factorul politic pentru sistemele de control și echilibru, precum și promovarea separării puterilor în stat; elaborarea de mecanisme care să respingă orice tratament preferențial în alocarea resurselor și prestarea serviciilor publice; măsuri de control asupra finanțărilor politice, pentru a preveni influența excesivă în politică; măsuri de gestionare a conflictelor de interese, astfel încât să se reducă riscul de influență nejustificată în elaborarea de politici publice, precum și aplicarea de reguli clare privind pantouflage-ul; consolidarea integrității în procesele electorale, prevenirea și sancționarea campaniilor de dezinformare – măsuri esențiale prin care cetățenii pot înțelege că își pot folosi votul pentru a pedepsi politicienii corupți.