Evenimentul Zilei > Politica > România interimară. Aventurile lui Victor în Serai
România interimară. Aventurile lui Victor în Serai

România interimară. Aventurile lui Victor în Serai

Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu a revenit în paginile „Evenimentului zilei” cu o nouă rubrică. În fiecare marți puteți citi diagnosticul pe care „Chirurgul politic” îl pune pe cele mai importante evenimente ale săptămânii

Cu siguranță PSD nu traversează cea mai bună perioadă a existenței sale. Cu șeful politic, urmărit penal, plecat din țară pentru probleme de sănătate, lăsând interimar la conducerea Executivului pe președintele UNPR, care tocmai a amenințat PSD cu retragerea din majoritate, partidul se confruntă cu o ostilitate publică în creștere. Nici PNL nu se simte prea bine. Principalul sponsor, primarul sectorului 1, a fost reținut 24 de ore de procurori, împreună cu colaboratorii săi și urmează să înfrunte, sub control judiciar, acuzații grave de corupție.


FOTO: Victor Ponta încearcă să scape de presiunile interne FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚUEnigmele șederii lui Ponta la Istanbul

Aflat într-un spital din Turcia, pentru o operație la un genunchi accidentat, premierul Ponta a stârnit în țară o adevărată furtună de speculații. Pe de o parte, se spune că șederea prelungită e doar un mod de a câștiga timp în relația cu anchetatorii săi din dosarul Șova. Pe de altă parte, aflat într-un spital deținut chiar de liderul turc Erdogan, care i-a oferit și transportul de la Baku în avionul personal, Ponta pare mai degrabă, spun unii, protejat informativ. Intențiile Turkish Airlines de a cumpăra jumătate din compania TAROM, un scenariu apărut cu doar o lună în urmă, pot să explice favorurile (nu se știe exact de ce natură) pe care Erdogan le face premierului român. Alții se limitează să pună operația și recuperarea lui Ponta doar pe o tentativă a acestuia de a scăpa de presiunile interne privind demisia, de fapt, de a câștiga răgaz și, cine știe?, poate chiar puțină popularitate, pentru că asta îi lipsește cel mai mult, după cum arată ultimele sondaje.

Oprea&Ponta versus PSD

Odată cu epistola pe care Ponta o trimite președintelui Iohannis, în care-și anunță intențiile de a rămâne departe de funcția executivă următoarele 28 de zile, se lămuresc și taberele în coaliția de la guvernare. Cu doar puțin timp în urmă, Oprea amenința cu plecarea din majoritate, în cazul în care PSD ar încerca modificarea legislației penale sau orice alt atac la DNA. Este evident că, de n-ar fi jucat pe aceeași mână cu Ponta, premierul nu l-ar fi propus drept înlocuitor al său pe actualul ministru al internelor. De unde se deduce că Oprea e folosit de Ponta pentru a rezista elanului părții radicale din PSD, în special cei cu probleme judiciare, de a da asaltul final la justiție. Între timp, Dragnea, secundul neoficial din PSD, face cărare între Istanbul și filialele partidului pentru a liniști apele extrem de tulburate. Pentru că, în partid, nu e clar dacă UNPR a preluat controlul asupra majorității, dacă Ponta se pregătește să se retragă din funcție sau dacă nu cumva există deja o înțelegere între liberali și liderii PSD pentru predarea ștafetei după alegerile de anul viitor.

Aliații PSD dau semne de îngrijorare

PC și PLR se grăbesc să fuzioneze, în condițiile în care „fratele mai mare”, PSD, aflat în picaj, nu pare a fi dispus să mai remorcheze pe nimeni într-o alianță la alegerile de anul viitor. Fără binecuvântarea unuia dintre liderii de facto, Dan Voiculescu, și chiar fără loialii acestuia (Grapini, Anghel, Piedone), Daniel Constantin e nevoit să își ia soarta în mâini. Între timp, patronul Intact și-a găsit alți pupili politici (așa cum odinioară l-a găsit pe Constantin), grupați într-o nouă formațiune, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal). Tăriceanu continuă să dea mesaje politice bezmetice, părând să nu înțeleagă că va fi greu să-și desprindă imaginea de „berbece al PSD”, cum l-au numit de curând foștii colegi. Nici UNPR nu poate avea garanția unei alianțe cu PSD pentru viitorul scrutin parlamentar, dar ceea ce poate obține, cu puțină perseverență, este o fuziune cu social-democrații și funcția de președinte executiv al partidului.

PSD pregătit de Opoziție

Dacă mai era vreo îndoială că PSD joacă pe varianta Opoziției, după 2016, votarea cu entuziasm a măririi pensiilor parlamentarilor, cu doar un an înainte de alegeri, confirmă acest scenariu. Dar ridică și întrebări suplimentare. De pildă, dacă nu cumva partidul, știind că a pierdut deja puterea, nu încearcă și alte aranjamente favorabile post-alegeri. O lege a grațierii/amnistiei nu poate fi exclusă din acest pachet. În măsura în care parlamentari ai UNPR ar putea fi ei înșiși momiți într-o asemenea aventură, lăsându-l în off-side pe „general”, planul poate avea sorți de izbândă înainte de părăsirea fotoliilor puterii.

Sectorul 1, joc deschis pentru alegerile locale

După sectoarele 5 și 6, pare că și în sectorul 1 jocul este deschis oricărui rezultat la localele din 2016. Declanșarea urmăririi penale împotriva lui Chiliman, precum și unele stenograme care dovedesc încrengăturile transpartinice în care era băgată filiala PNL din sectorul cu cel mai mare buget din țară, aruncă în aer prima șansă a liberalilor din administrația bucureșteană pe care o domină din 2004. E interesant de urmărit ce se va înâmpla în restul de 3 sectoare și chiar la nivelul Primăriei Generale, acolo unde DNA a descins de două ori în ultima lună, ridicând apropiați ai lui Oprescu. E posibil să avem toate cele șapte funcții eligibile la nivelul Capitalei deschise unei competiții cu rezultat incert.