România încă mai speră să fie primită curând în Schengen. Slovacia: Nu există motive pentru această întârziere

România încă mai speră să fie primită curând în Schengen. Slovacia: Nu există motive pentru această întârziere

Slovacia a sprijinit în permanență integrarea României în Spațiul Schengen și sper ca toți partenerii noștri din Uniunea Europeană să înțeleagă că ar fi un „asset”, o valoare adăugată pentru capacitatea de a face față provocărilor de securitate, a declarat, azi, într-o conferință de presă, ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu.

Omologul său, Miroslav Lajčák, a subliniat și el că țara sa „susține ferm” integrarea României în Schengen, pentru că am îndeplinit toate criteriile tehnice și nu există justificări pentru aceste întârzieri. 

În ceea ce privește problema migrației, oficialul slovac a explicat că țara sa, în calitate de președinte al Consiliului UE până la finalul acestui an, se străduiește să formeze o politică unitară în UE, în ceea ce privește migrația, care reprezintă „o problemă complexă”, ce implică spațiul Schengen, de liberă circulație, cotele de imigranți, drepturile refugiaților - deci este nevoie de o „abordare comprehensivă”. 

În opinia sa, UE trebuie să se concentreze pe osingură problemă: ce să facă cu imigranții deja ajunși în Europa, pentru că sistemul de cote, pe care Slovacia nu l-a susținut (și chiar a dat în judecată Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiție pe această problemă - n.r.), nu funcționează. Astăzi din cei 160.000 de imigranți care urma să fie redistribuiți în statele membre UE, abia s-a reușit redistribuirea a 3.000 dintre ei, adică 2%, deci acesta nu este un mecanism valabil. Nu poți rezolva o problemă politică, sensibilă, umană, prin metode strict administrative, a explicat Miroslav Lajčák. 

La rândul său, ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, a spus că migrația este acum una dintre cele mai mari provocăricu care se confruntă UE și este nevoie să se acționeze pentru eliminarea cauzelor profunde ale acestui fenomen. Soluțiile căutate până acum au fost pe termen scurt, dar ar trebui să ne gândim și la cauze și la soluții pe termen lung, a spus Comănescu, care a amintit că România a spus, din start, că aordarea europeană nu răspunde obiectivelor urmărite, iar relocările de până la această oră sunt „mult, mult sub ceea ce s-a stabilit”, așa că trebuie găsite alte soluții. 

Refugiații vin fie din zone de război, fie sunt imigranți economici din state cu mari probleme de dezvoltare, care, însă, au primit fonduri europene în acest scop. Cu toate fondurile alocate acestor state, unde este dezvoltarea?, s-a întrebat retoric ministrul, adăugând că poate ar treui regândită politica de acordarea a asistenței pentru dezvoltare a UE. 

Comănescu a mai spus că este nevoie de consolidarea frontierelor externe ale UE și, iată, primirea României în spațiul Schengen ar fi un atu din acest punct de vedere, mai ales că și contribuția României la FRONTEX (Agenția UE pentru securizarea grnaițelor) este a doua ca importanță, după cea a Germaniei. 

Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajčák, a cărui țară deține preşedinţia-în-exerciţiu semestrială a Consiliului Uniunii Europene, pentru prima oară în istorie, s-a aflat zilele acestea la București, fiind invitat special la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.