Romania, in topul tarilor pasnice

Romania, in topul tarilor pasnice

Economist Intelligence Unite face lista „tarilor linistite”, in care Romania ocupa locul 26, inaintea Frantei si Italiei.

Norvegia este cea mai linistita tara din lume, insa si in Romania viata este destul de pasnica, releva un studiu realizat de Economist Intelligence Unite (EIU). Potrivit Indexului Global al Pacii, Romania se situeaza pe locul 26 intre cele 121 de tari analizate din punctul de vedere al vietii linistite si al securitatii locuitorilor.

La realizarea clasamentului, EIU a luat in considerare 24 de indicatori, printre care: accesul la arme usoare, cheltuielile militare, coruptia locala si respectul pentru drepturile omului.

Dupa realizarea clasamentului, cercetatorii britanici au incercat sa gaseasca o serie de trasaturi comune intre tarile care se situeaza pe locurile cele mai bune ori cele mai rele. Ei au ajuns la concluzia ca, de regula, tarile pasnice se caracterizeaza printr-un grad ridicat de democratie si transparenta la nivelul guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, populatiile respective au un nivel superior de educatie si de trai. Chiar daca multe dintre tarile occidentale indeplinesc aceste criterii, unele dintre ele, cum ar fi Marea Britanie (locul 49) si SUA (locul 96), au fost depunctate din pricina cheltuielilor militare mari si a implicarii in razboaie.

Un alt factor luat in considerare l-a reprezentat rata infractionalitatii si procentajul populatiei carcerale. Pe ultimele locuri s-au situat tari aflate practic in razboi civil, cum ar fi Sudanul si Irakul, dar si Rusia, unde drepturile omului sunt tot mai putin respectate, iar asasinatele sunt o metoda favorita pentru reglarile de conturi.

PARERE

„Studiul nu e real” Analistul politic Bogdan Teodorescu a sustinut ca plasarea Romaniei pe locul 26 este un lucru bun, doar pentru simplul fapt ca strainii ne percep astfel. „Nu mi se pare foarte real acest studiu, dar mi-e foarte greu sa-i contrazic pe cei de la „Economist”„, a precizat analistul, care a adaugat ca Romania se regaseste din pacate in ultimul sfert al tarilor lumii in ceea ce priveste educatia.